Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Παναμάς: Πέθανε ο Ρουμπέν Νταρίο Σόουσα , κοινωνικός αγωνιστής και ιστορικός ηγέτης του Λαϊκού (κομμουνιστικού) Κόμματος

Πηγή:  laestrella.com.pa , Bayano digital

Ο ιστορικός ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος του Παναμά (κομμουνιστικό κόμμα), Ρουμπέν Νταρίο Σόουσα Μπατίστα, πέθανε νωρίς το πρωί του Σαββάτου σε ηλικία 98 ετών.

Γεννημένος στην πόλη του Παναμά στις 25 Σεπτεμβρίου 1923, ο βετεράνος κομμουνιστής ηγέτης μορφώθηκε στις αίθουσες του Εθνικού Ινστιτούτου τη δεκαετία του 40 στον πυρετό του αντιαποικιακού και πατριωτικού αγώνα ενάντια στον θύλακα των ΗΠΑ στη λεγόμενη Ζώνη του Καναλιού. 

Συμμετείχε από νεαρή ηλικία στο φοιτητικό κίνημα του Παναμά, αναδείχτηκε ως ένας από τους ηγέτες του και ένας από τους ιδρυτές της ιστορικής Ομοσπονδίας Φοιτητών του Παναμά (FEP), μια οργάνωση που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάκτηση της κυριαρχίας εκείνα τα χρόνια. Αργότερα θα ενταχθεί στις τάξεις του Λαϊκού Κόμματος.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από εκπροσώπους αυτής της πολιτικής οργάνωσης, λίγο μετά το θάνατο του διακεκριμένου οικονομολόγου Αμίρκαλ Βιγιαρεάλ, ενεργού μέλους του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος εργαζόταν ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παναμά και ως ειδικός στο Γενική Επιθεώρηση της Δημοκρατίας.

Ο Σόουσα, υπήρξε ένας λαμπρός αναλυτής της εθνικής πραγματικότητας, ήταν μέρος της πλειάδας των διανοουμένων που κατά τον 20ό αιώνα αντιμετώπισαν την αποικιοκρατία και τα διάφορα ολιγαρχικά καθεστώτα που τιμώρησαν τον λαό με βάναυση καταστολή και φυλακίσεις και επέβαλαν ένα σύστημα εκμετάλλευσης.

Το Λαϊκό Κόμμα ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου 1930 από επαναστάτες αγωνιστές όπως οι Ντομίνγκο η. Τέρνερ, Χακίντο Τσακόν, Κριστόμαπλ Σεγούντο, Πέδρο Ρεγλαλάδο, Σαλβαδόρ Καρέρα, Ελισέλεο Έτσεβερς και Εουγένιο Κοσάνι. Υπό την ηγεσία του, αναπτύχθηκε η ιδεολογική συζήτηση και ενισχύθηκε η ιδέα της εξάλειψης των αποικιακών δεσμών.

Οι πύρινοι λόγοι του Σόουσα, εξέφρασαν πόσο σημαντικό ήταν να μην χαθεί η σύνδεση μεταξύ των εργατών, αυτόχθονων και αγροτικών στρωμάτων και της διανόησης, για να προωθηθεί σε αυτή τη χώρα ένα μοντέλο κυριαρχίας, δικαιοσύνης και να μην αφεθεί στα χέρια σφετεριστών η απώλεια της εθνικής κληρονομιάς.

Ομοίως, ξεχώρισε για τη μόνιμη εκστρατεία αλληλεγγύης του προς την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τον οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό αποκλεισμό, και καλούσε τις πολιτικές δυνάμεις να εγγυηθούν την ουδετερότητα της Διώρυγας του Παναμά και να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, τη Ρωσία και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.