Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

H εισαγγελία της Βολιβίας ερευνά τις πτήσεις της Ζανίν Ανιές στη Βραζιλία

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Η Εισαγγελία θα ερευνήσει επίσης και τις πτήσεις που πραγματοποίησε ο πρώην ντε φάκτο κυβερνήτης προς Εκουαδόρ και Αργεντινή.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Κράτους της Βολιβίας, Χουάν Λαντσίπα, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τα φερόμενα παράτυπα ταξίδια που πραγματοποίησε η πρώην ντε φάκτο πρόεδρος Ζανίν Ανιές , στη Βραζιλία το 2019.

«Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διενεργεί έρευνα για εκείνες τις πτήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί προς τη Δημοκρατία του Εκουαδόρ, για προμήθεια πολεμικού υλικού. Επίσης, ερευνώνται τα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν στην Αργεντινή και, φυσικά, και αυτές οι πτήσεις (προς Βραζιλία) που δεν νομότυπες, δεν διέθεταν την σχετική εξουσιοδότηση, θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας», ανέφερε ο αξιωματούχος. σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Λαντσίπα εξήγησε ότι η Εισαγγελία αναμένει να λάβει τα έγγραφα με πληροφορίες για τις πτήσεις για να ξεκινήσει επίσημη έρευνα. Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο πρώτος οργανισμός από τον οποίο θα ζητηθούν πληροφορίες για την υπόθεση είναι η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας. Σε αυτές τις έρευνες εξετάζονται οι παράτυπες μετακινήσεις του πρώην προέδρου.


Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τοπικά μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής, ο αρχηγός του κράτους της Βραζιλίας, Ζ. Μπολσονάρο , αποκάλυψε ότι είχε συνάντηση με τον Ανιες, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ενδείξεις για μη καταχωρημένα ταξίδια του προεδρικού αεροσκάφους από τη Βολιβία στη Βραζιλία μετά τις συνταγματικές κρίσεις του Νοεμβρίου 2019.

Σε μια φαινομενικά άσχετη συζήτηση, ο απόστρατος λοχαγός και πρόεδρος δήλωσε: «Η πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Ζανί ... Βρέθηκα μια φορά μαζί της, είναι ένας συμπαθής άνθρωπος που βρίστεται στη φυλακή». Για να προσθέσει αργότερα, θυμωμένος, «ξέρεις ποια είναι η κατηγορία εναντίον της; (διέπραξε) αντιδημοκρατικές πράξεις», αναφέρει το κείμενο. 

Καθώς δεν υπάρχει καταγεγραμμένη επίσημη συνάντηση των δύο ηγετών, η συνομιλία (προφανώς) πραγματοποιήθηκε  μυστικά.