José Manzaneda, συντονιστής του Cubainformación – Τα δημοσιεύματα σχετικά με την πρόσφατη αντικατάσταση του Ραούλ Κάστρο στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας έδειξαν, για άλλη μια φορά, ότι στην «υπόθεση Κούβα» το διεθνές σύστημα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν εγγυάται ούτε πολυφωνία, ούτε ελευθερία σκέψης και αναπαράγει μία μόνη οπτική για το νησί.
"Αποτυχίες του Καστρισμού" (1), "Επανάσταση σε Υποχώρηση" (2), "Καθεστώς Λαθών και Καταχρήσεων" (3), "Σκουριασμένο Σύστημα" (4), "Ολοκληρωτικό Κράτος" (5), "Εγκληματική Δικτατορία" ( 6), "Ανθρώπινο Δράμα πάνω από μισό αιώνα" (7), "Συλλογική Τραγωδία" (8), "Διαχείριση Δυστυχίας" (9), "Γραφειοκράτες" (10), "Καστριστές Ιεράρχες" (11), "Κομμουνιστική Προπαγάνδα"(12),"Σοβιετική Καταστολή "(13), "Σκοταδισμός", "Καθεστώς " (14). Είναι ένα πρόσφατο δείγμα από του γλωσσάρι τρόμου για την Κούβα στον λεγόμενο “ελεύθερο τύπο”.
Υπάρχει ένα εκδοτικό, έστω ένα άρθρο γνώμης, σε κάποια μεγάλη δυτική εφημερίδα, που να είναι ευνοϊκό για την κουβανική επανάσταση; Κανένα, μεταξύ δεκάδων ενημερωτικών και άρθρων γνώμης, με το ίδιο αποκαλυπτικό μήνυμα για το παρόν και το μέλλον του νησιού και με την ίδια δαιμονοποίηση της εκλεγμένης ηγεσίας του.
Και για άλλη μια φορά, ένας ολόκληρος «Τσελεμεντές» με κλισέ και ψέματα.
Η «γεροντοκρατία». Στο τελευταίο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, η μέγιστη ηλικία των 60 ετών υιοθετήθηκε για την είσοδο στην Κεντρική του Επιτροπή, εκτός από το Πολιτικό Γραφείο (15). Η μέση ηλικία της ηγεσίας είναι 42,5 έτη (16). Ωστόσο, εφημερίδες όπως η Καταλανική La Vanguardia μας προειδοποιούν ότι ο Ραούλ Κάστρο και τα «μέλη της παλιάς φρουράς θα συνεχίσουν να ασκούν την επιρροή τους στη σκιά» (17).
Ο «θριαμβευτισμός». Το ίδιο μέσο κατηγορεί τις "κουβανικές αρχές" ότι αρνούνται "την κατάσταση ελλείψεων" που βιώνει το νησί. Και η εφημερίδα ABC, επισημαίνει ορισμένα "οικονομικά αποτελέσματα (...) που, προφανώς, υπάρχουν μόνο στη φαντασία τους , επειδή η χώρα διέρχεται μια σοβαρή κρίση »(18). Και δεν μπαίνουν καν στον κόπο να συμβουλευτούν άμεσες πηγές. Για παράδειγμα, την τηλεοπτική ομιλία του Κουβανού Προέδρου Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ, στην οποία ανέφερε «την αναμφισβήτητη έλλειψη υλικών, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός μας» (19). Κατά την οποία καταδίκασε, όπως τόσο πολύ επαναλαμβάνουν τα ΜΜΕ, τον αποκλεισμό των ΗΠΑ. Όμως επίσης, "τα βαρίδια της γραφειοκρατίας, τον υπερβολικό συγκεντρωτισμό και την αναποτελεσματικότητα." "Διαρθρωτικά προβλήματα" και κακά – κατά λέξει - που ταλανίζουν την οικονομική μας ανάπτυξη, η λύση των οποίων εξαρτάται από εμάς".
Η “μετανάστευση". Η La Vanguardia ανακάλυψε επίσης ότι «χιλιάδες άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει από την Κούβα τα τελευταία χρόνια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή». Βεβαίως και από την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Τζαμάικα και πολλές άλλες χώρες της περιοχής, παρόλο που δεν υπόκεινται κανέναν αποκλεισμό οι οικονομικές τους(20). Αλλά δεν διαβάζουμε για τη μετανάστευση από αυτές τις χώρες ότι οφείλεται –όπως ισχυρίζονται αυτά τα μέσα ενημέρωσης για την Κούβα– στην «κακή διαχείριση των ηγετών». Σπανίως αναφέρεται η κυβέρνηση ή το όνομα του προέδρου αυτών των χωρών σε αυτές τις ειδήσεις. Πολύ λιγότερο, το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα που ισχύει σε αυτές (21).
"Το βέτο στο Ιντερνετ." Το BBC Mundo μας λέει ότι η «κυβερνητική απαγόρευση του διαδικτύου» καταργήθηκε πρόσφατα στην Κούβα και ότι τώρα στο Facebook και στα άλλα κοινωνικά δίκτυα υπάρχει πρόσβαση «ελεύθερη (…) μετά από δεκαετίες κρατικού μονοπωλίου» (22). Ένα ακόμη ψέμα. Η καθυστέρηση στη συνδεσιμότητα του νησιού είναι ένα οικονομικό πρόβλημα, που έχει να κάνει με τον αποκλεισμό των ΗΠΑ που υπέστη η χώρα, δεν είναι μια τρέχουσα ή προηγούμενη πολιτική απόφαση. Αυτός ο αποκλεισμός απέτρεψε, εδώ και χρόνια, τη σύνδεση οπτικών ινών και μόνο μετά την εγκατάσταση (υποθαλάσσιου) καλωδίου από τη Βενεζουέλα και μια μεγάλη επένδυση σε υποδομές υπήρξε ένα αξιοσημείωτο - αν και ακόμη μέτριο - άλμα στη συνδεσιμότητα (23).
"Η τύχη". Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας της Αργεντινής La Nación: «Συμπόσια, ταξίδια και πολυτέλειες: αποκαλύπτουν πώς ζουν οι συγγενείς του Ραούλ Κάστρο» (24) Βλέπουμε φωτογραφίες ανθρώπων σε μια παραλία, σε μια ντίσκο, σε ένα εστιατόριο, καπνίζοντας ένα πούρο… Βλέπουμε ένα από τα εγγόνια του ηγέτη στην Ευρώπη, όπου ζει η πατρική του οικογένεια… Είναι φωτογραφίες παρόμοιες με αυτές που θα μπορούσαν να δείξουν χιλιάδες κουβανικές οικογένειες . Και αυτές οι υποτιθέμενες «αποδείξεις πολυτελών συμποσίων» από πού προέρχονται; Από "μια έρευνα - διαβάζουμε – του ανεξάρτητου ιστότοπου Cubanet." . Το Cubanet, ένας "ανεξάρτητος ιστότοπος" που χρηματοδοτείται με 220.000 $ ετησίως από την κυβέρνηση των ΗΠΑ (25).Σε αυτή τη γραμμή μηνυμάτων, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica δημοσίευσε ένα άρθρο αντικαστρικού Norberto Fuentes, το οποίο προέβλεπε την πτήση της οικογένειας Κάστρο - διαβάζουμε - "στις πολυτελείς βίλες που διαθέτει – ένα κοινό μυστικό - στην Ευρώπη με τα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει "(26). Σε αυτήν την περίπτωση, δεν παρατίθενται φωτογραφίες από αυτές τις υποτιθέμενες "πολυτελείς βίλες", που υπάρχουν μόνο στο σενάριο ενός συγγραφέα που πουλάει φαντασιοπληξίες για την Κούβα εδώ και 25 χρόνια.
Και η επιθυμία έγινε ο τίτλος. Η ισπανική εφημερίδα ABC ανακοίνωσε, με μεγάλη φαντασία, ότι ο Ραούλ Κάστρο έχει «καρκίνο του οισοφάγου και του ορθού», καθώς και «κίρρωση του ήπατος λόγω του μακροχρόνιου και ισχυρού εθισμού του στο αλκοόλ» (27). Η εφημερίδα 20 Minutes πήρε αυτή την υποτιθέμενη «είδηση» ως παράδειγμα ιατρικής έκθεσης για τον καρκίνο του ορθού (28). Ο οποίος, σύμφωνα με άλλους ιστότοπους, θα εμπόδιζε τον Ραούλ Κάστρο να «συνεχίσει να ηγείται» του Κόμματος (29). Περίεργο, γιατί αυτό τα «ξαλάφρωμα» ανακοινώθηκε ακριβώς… πριν από πέντε χρόνια! (30). Η νεκροφιλία του ABC ήταν εμφανής και σε έναν άλλο τίτλο: "Η κουβανική στρατιωτική ηγεσία ανησυχεί ότι θα έχει την τύχη του Τσαουσέσκου", ο Ρουμάνος ηγέτης - θυμόμαστε – που ντουφεκίστηκε μετά από μια πολύ συνοπτική δίκη και χωρίς υπεράσπιση (31).
Έτσι λειτουργεί ο "ελεύθερος τύπος" του 21ου αιώνα. Με απάτες, αναπόδεικτες πληροφορίες, λογοκρισία, δαιμονοποίηση, ψέματα, προσβολές και μίσος. Πολύ μίσος. Και θα συνεχίσουν έτσι για πολλά χρόνια.