Πηγή: pagina12.com.ar
Πριν από τρεις ημέρες, η Anvisa αρνήθηκε την εισαγωγή του ρωσικού εμβολίου, ισχυριζόμενη ότι υπάρχουν "αβεβαιότητες" σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της ανοσοποίησης έναντι του κορονοϊού. Τότε το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια προειδοποίησε ότι υπήρχε «πολιτικό» υπόβαθρο στην απόφαση, σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας που έκανε ο Μπολσονάρο, ένθερμος πολέμιος των περιορισμών για την καταπολέμηση της «γριπούλας», όπως κατονόμασε ο πρόεδρος την ασθένεια. Από την αρχή της θητείας του, ο ακροδεξιός πολιτικός ενίσχυσε επίσης τους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα που διατηρεί σοβαρές πολιτικές διαφορές με τη Μόσχα.
Το RDIF διαβεβαιώνει ότι η βραζιλιάνικη οντότητα έκανε αυτές τις δηλώσεις "χωρίς να έχει αναλύσει δείγματα του εμβολίου και χωρίς να εξετάσει τα επίσημα έγγραφα που στάλθηκαν από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια σχετικά με την απουσία αδενοϊού".
Κατά συνέπεια, για τους κατασκευαστές του εμβολίου πρόκειται για πληροφορίες που διαδίδονται γνωρίζοντας ότι "ήταν ψευδείς και ανακριβείς".
Σε μια ροή μηνυμάτων στο κοινωνικό δίκτυο, το Sputnik V επισημαίνει επίσης ότι η Anvisa παραδέχεται το λάθος και επικαλείται τον Γουστάβο Μέντες, διευθυντή Φαρμάκων και Βιολογικών Προϊόντων της οντότητας που παραδέχτηκε: "Δεν λάβαμε δείγματα του εμβολίου για δοκιμή. Αυτό πρέπει να μείνει καθαρό, δεν κάναμε δοκιμή για έναν αναπαραγόμενο αδενοϊό. "
Anvisa admits mistake. Gustavo Mendes, manager of Medicines and Biological Products at Anvisa: "We did not receive samples of the vaccine for testing ... So, this needs to be clear, we did not do a test for a replicated adenovirus"
— Sputnik V (@sputnikvaccine) April 29, 2021
Η Anvisa απέρριψε τη Δευτέρα αίτημα από πολλές πολιτείες της χώρας να εισάγουν το εμβόλιο, το οποίο έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής σε 62 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής και 11 άλλων χωρών στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, με το επιχείρημα ότι λείπουν τεχνικά δεδομένα για να επαληθευτεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του.
Από τη Ρωσία, οι κατασκευαστές του εμβολίου απάντησαν άμεσα: "Οι καθυστερήσεις της Anvisa στην έγκριση του Sputnik V είναι δυστυχώς πολιτικού χαρακτήρα και δεν έχουν καμία σχέση με την πρόσβαση σε πληροφορίες ή με επιστημονικά ζητήματα."
Εντός της Βραζιλίας, η απόφαση της Anvisa προκάλεσε επίσης κριτική, μεταξύ αυτών της πρώην υπουργού Υγείας επί κυβέρνησης Ντίλμα Ρούσεφ, και του σημερινού ομοσπονδιακού βουλευτή Αλεξάντρ Παντίλ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η άρνηση του ρυθμιστικού φορέα να εγκρίνει το εμβόλιο συνδέεται με τον πρόεδρο Μπολσονάρο "και την εξωτερική πολιτική του".
Τον Φεβρουάριο, το διάσημο ιατρικό περιοδικό The Lancet ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου είναι 91,6%, δεδομένο που κατέρριψε τις αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία του.
Μέχρι τώρα, χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Μεξικό, το Νεπάλ, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν έχουν αποκτήσει τα δικαιώματα παραγωγής του.
Η Αργεντινή θα είναι η πρώτη χώρα στη Λατινική Αμερική που θα παράγει το εμβόλιο μετά από συμφωνία με το αργεντίνικο εργαστήριο Ρίτσμοντ.