Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Ο Έβο Μοράλες επικροτεί τη δικαστική απόφαση και το Μεξικό χορηγεί πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ

 Πηγή: prensa-latina.cu

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες επικρότησε σήμερα την απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης να αρνηθεί την έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες του δημοσιογράφου και ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ. 

O πρόεδρος του Μεξικού, Αντρέ Μανουέλ Λόπές Ομπραδόρ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή των Wikileaks.

"Χαιρετίζουμε την απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης να απορρίψει την έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες του αδελφού, Τζούλιαν Ασάνζ, που διώχθηκε και φυλακίστηκε για 10 χρόνια για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης και πληροφόρησης", σχολίασε ο Μοράλες στο Twitter.

Σήμερα το πρωί ένας δικαστής σε δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε το αίτημα έκδοσης που υπέβαλε η Ουάσινγκτον εναντίον του Ασάνζ, τον οποίο αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτή της  κατασκοπείας και της διαδικτυακής πειρατείας.

Η δικαστής   Βανέσα Μπραράισε απέρριψε το αίτημα με το επιχείρημα ότι δεν θα ήταν δίκαιο και για λόγους ψυχικής υγείας παρά το γεγονός ότι συμφώνησε με όλες τις κατηγορίες εναντίον του Αυστραλού δημοσιογράφου.

Ο Ασάνζ  αντιμετωπίζει σχεδόν 200 χρόνια φυλάκισης στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα που τον θεωρεί υπεύθυνο για τη δημοσίευση σε Wikileaks χιλιάδων διαβαθμισμένων αρχείων που αποκάλυψαν εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο στρατός τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Μεταξύ των δημοσιοποιημένων εγγράφων, συμπεριλαμβάνονται επίσης αξιολογήσεις βορειοαμερικανών διπλωματών για ξένες κυβερνήσεις και πολιτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και συμμαχικών τους χωρών.

Η απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης πυροδότησε τη συζήτηση γύρω από τη διαδικασία εναντίον του Ασάνζ και τα αιτήματα για την απελευθέρωσή του από εκείνους που θεωρούν ότι παραβιάζονται τα θεμελιώδη του  δικαιώματά. Παρεμπιπτόντως, ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρέ Μανουέλ Λόπές Ομπραδόρ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή των Wikileaks.

"Χαιρετίζω τη βρετανική απόφαση. Νομίζω ότι είναι θρίαμβος της δικαιοσύνης. Το Μεξικό θα προσφέρει καταφύγιο στην Ασάνζ, διότι  είναι παράδοσή μας η παροχή δικαιώματος  ασύλου, είναι η προστασία και ταυτόχρονα,  ευθύνη να φροντίσουμε ότι όποιος το λάβει δεν παρεμβαίνει σε πολιτικές υποθέσεις άλλων χωρών", δήλωσε ο πρόεδρος στην ημερήσια συνέντευξη Τύπου του.


mgt / avs