Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Βενεζουέλα και Κούβα δημιουργούν τράπεζα εμβολίων για την ALBA-TCP

 Πηγή: Telesurtv.net

Η Βενεζουέλα και η Κούβα προχωρούν στη δημιουργία της Τράπεζας  Εμβολίων για την Μπολιβιανή Συμμαχία για τους Λαούς της Δικής μας Αμερικής - Σύμφωνο Εμπορίου των Λαών (ALBA-TCP), δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο
.

Η πρωτοβουλία για τη διασφάλιση του εμβολιασμού των λαών του μηχανισμού ολοκλήρωσης ήταν ένα από τα ζητήματα που προσεγγίστηκαν κατά την επίσκεψη στο έθνος της Καραϊβικής της αντιπροέδρου, Ντέλσι Ροντρίγκεζ, η οποία ανέπτυξε μια έντονη ατζέντα εργασίας με τις κουβανικές αρχές, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.

Κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης της κατάστασης της πανδημίας Covid-19 στη χώρα, ο Μαδούρο επέμεινε στην ανάγκη κάλυψης των αναγκών για φάρμακα των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, δεδομένης της υφιστάμενης ανισότητας στην πρόσβαση σε αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Μαδούρο υπενθύμισε ότι το σχέδιο προέκυψε κατά τη διάρκεια της 18ης Συνόδου Κορυφής XVII ALBA-TCP που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, ως δρόμος για τον μετριασμό του «άδικου και άνισου» μονοπωλίου που ασκείται από μια μικρή ομάδα κυβερνήσεων με σκοπό την απόκτηση των περισσότερων δόσεων εμβολίων για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις χώρες τους.

Πρόσφατα, ο εκτελεστικός γραμματέας του περιφερειακού μπλοκ, Σάτσα Γιορέντι, ανακοίνωσε ότι το Κοινωνικό Συμβούλιο του οργανισμού και η διοίκηση της Τράπεζας ALBA-TCP, με έδρα το Καράκας, θα πραγματοποιήσουν την επόμενη Τρίτη συνάντηση συντονισμού για να διασφαλίσουν την πρόσβαση στις θεραπείες για τη νόσο του κορονοϊού.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κατηγόρησε τους ηγέτες μιας ομάδας πλούσιων χωρών ότι αγνόησαν τις ανάγκες των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών και ανταγωνίστηκαν για να αγοράσουν παρτίδες εμβολίων Covid-19.

"Τώρα βλέπουμε πώς τα εμβόλια φθάνουν γρήγορα στις πλούσιες χώρες και οι φτωχές δεν λαμβάνουν κανένα", προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος υποστήριξε την αλληλεγγύη και τις κοινές παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.