Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Στο σπίτι του Ισπανού πρέσβη στο Καράκας προετοιμάστηκε η τελευταία απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα


Ο Αντιπρόεδρος Επικοινωνίας, Πολιτισμού και Τουρισμού της Βενεζουέλας,  Χόρχε Ροντρίγκες,  κατηγόρησε τον πολιτικό της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας  Λεοπόλδο Λόπες,  του κόμματος “Voluntad Popular”   (Λαϊκή Θέληση) , ότι χρησιμοποίησε τα διπλωματικά κεντρικά γραφεία της ισπανικής κυβέρνησης, όπου κατέφυγε τον Απρίλιο του περασμένου έτους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. για να σχεδιάσει την αποτυχημένη στρατιωτική θαλάσσια επιδρομή της 3ης Μαΐου.


" Ολoς ο σχεδιασμός της ένοπλης στρατιωτικής εισβολή ς έγινε στην πρεσβευτική κατοικία της κυβέρνησης της Ισπανίας", δήλωσε ο Ροντρίγκες το Σάββατο (25/6) , σε δηλώσεις από το Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες.

Ο  Ροντρίγκες  αναφέρθηκε και  στην  πρόσφατη δημοσίευση της  The Wall Street Journal που επισημαίνει ότι ο  Λόπες  και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαιδό, είναι υπεύθυνοι για τη θαλάσσια εισβολή στη Βενεζουέλα.

Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, το Βορειοαμερικανικό ΜΜΕ  αναφέρει, επικαλούμενο   ανώνυμες πηγές, ότι ο Λόπες  εδώ και μήνες έκανε προσλήψεις μισθοφόρων , προκειμένου να προκαλέσει εξέγερση στις ένοπλες δυνάμεις της νοτιοαμερικανικής  χώρας  και να ανατρέψει τον Πρόεδρο της  Μπολιβαριανής της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο Λόπες  και οι σύμμαχοί του διαπραγματεύτηκαν με έως και έξι εργολάβους ιδιωτικής ασφαλείας για να πραγματοποιήσουν τις επιδρομές.

O Ροντρίγκες υποθέτει ότι  ο Ισπανός πρέσβης στο Καράκας,  Χεσούς Σίλβα,  πρέπει να γνώριζε τα σχέδια της αντιπολίτευσης. ρωτώντας «Γνωρίζει ο ισπανός πρεσβης  ότι ο Λεόπολδο Λόπες έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει βιντεοδιασκέψεις με μοναδικό σκοπό να επιμείνει στα σχέδιά του να δολοφονήσει τον Πρόεδρο Νικολά Μαδούρο;”.

Αναρωτήθηκε επίσης αν η Ισπανία, η οποία  έχει χορηγήσει άσυλο στο Λόπεζ, συμφωνεί  με το ότι "οι συζητήσεις και τα σχέδια δολοφονίας των ηγετών της Βενεζουέλας καταστρώνονται  στην έδρα της». «Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει κάτι να πει για αυτό;" συνέχισε.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, είναι "αμέτρητα" τα αποδεικτικά στοιχεία για τις βίαιες ενέργειες των Λόπες και Γκουαιδό, αποκαλώντας τους "εργαλεία " στα χέρια των βορειοαμερικανικών αρχών των οποίων ο μοναδικός σκοπός είναι "να κλέψουν ό, τι μπορούν και να καταλάβουν την εξουσία με τον βίαιο τρόπο “.

Tτις πρώτες πρωινές ώρες της 3ης Μαΐου, μια ανατρεπτική ομάδα προσπάθησε να εισέλθει στη Βενεζουέλα μέσω της βόρειας-κεντρικής ακτής της χώρας με ταχύπλοα σκάφη, τα οποία παρεμποδίστηκαν και απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Συνελήφθησαν αρκετοί συμμετέχοντες στην αποτυχημένη απόπειρα επιδρομής.

Fuente: RT