Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Συνάντηση του προέδρου της Κούβας με την αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας

Πηγή: prensa-latina.cu

Αβάνα, 12 Απριλίου (Prensa Latina) -  Ο πρόεδρος της Κούβας Mιγκέλ Ντίας Κανέλ υποδέχθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα Αβάνα την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Ντέλσυ Ροντρίγκες.

Ο Κουβανός πρόεδρος ανέφερε στο Twitter ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν την πρόοδο των διακυβερνητικών συμφωνιών καθώς και άλλα θέματα ενδιαφέροντος. Πρόσθεσε επίσης ότι τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν την ακλόνητη αλληλεγγύη και την απόρριψη των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σε δελτίο τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Κούβας αναφέρεται ότι από την πλευρά της Κούβας στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρικάρντο Καμπρίσας, ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες, οι Υπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου και Ξένων Επενδύσεων Ροντρίγκο Μαλμιέρκα και Ενέργειας και Εξορύξεων Λιβάν Αρόντε. 

Στις 30 Οκτωβρίου 2000, η ​​Κούβα και η Βενεζουέλα υπέγραψαν τη Ολοκληρωμένη Συμφωνία Συνεργασίας που περιλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων συνεργασίας σε διάφορους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μια κουβανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Χόρχε Λουίς Τάπια, έγινε δεκτός στο Καράκας από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, για να επανεξετάσουν την πορεία ανάπτυξης των συμφωνιών συνεργασίας. 

Τότε έγινε γνωστό ότι και οι δύο χώρες θα προωθούσαν έργα για την εγγύηση της επισιτιστικής και βιοτεχνολογικής κυριαρχίας.