Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Απέτυχε προσπάθεια εκκένωσης εθνικιστών ηγετών από τη Μαριούπολη

Πηγή:  | Noticias | teleSUR (telesurtv.net)

Το βράδυ της 8ης Απριλίου, το καθεστώς του Κιέβου έκανε μια νέα προσπάθεια εκκένωσης των ηγετών των Ουκρανών εθνικιστών δια θαλάσσης από τη Μαριούπολη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Ανέφερε επίσης ότι «το καθεστώς του Κιέβου δεν σταματά να προσπαθεί να εκκενώσει τους ηγέτες του εθνικιστικού συντάγματος Αζόφ και ξένους μισθοφόρους από τη Μαριούπολη».

"Προηγούμενες ενέργειες για τη μεταφορά τους με ελικόπτερο απέτυχαν. Τη νύχτα της 8ης Απριλίου, το καθεστώς του Κιέβου έκανε μια νέα ανεπιτυχή προσπάθεια να εκκενώσει τους ηγέτες των Ουκρανών Ναζί δια θαλάσσης", είπε ο Κονατσένκοφ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το ουκρανικό φορτηγό πλοίο «Apache» με σημαία Μάλτας ακολούθησε τη νύχτα νηοπομπή πλοίων από τον κόλπο Ταγκανρόγκ προς τα στενά του Κερτς. 

Στις 22:38 ώρα Μόσχας, 30 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη, άλλαξε απότομα πορεία και προσπάθησε να εισέλθει στο λιμάνι της Μαριούπολης, που είναι αποκλεισμένο από τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας. 

Το φορτηγό πλοίο συνέχισε να κινείται χωρίς να ανταποκρίνεται στις εκλήσεις των Ρώσων συνοριοφυλάκων να έρθουν σε επαφή μέσω του διεθνούς καναλιού.

Το πλοίο δεν άλλαξε πορεία, ούτε επιβράδυνε, ακόμα και όταν οι συνοριοφύλακες του έριξαν προειδοποιητικά πυρά πυροβολικού, ανέφερε. «Καθώς κατευθυνόταν προς το λιμάνι, το πλοίο μετέδωσε μηνύματα μέσω ασυρμάτου: «Είμαι μανιακός, έρχομαι σε σένα», είπε ο Κονατσένκοφ ενώ στην ακτή είχαν ανάψει σημάδια φωτιάς.

Στη συνέχεια, το φορτηγό πλοίο προσέκρουσε και το πλήρωμα επικοινώνησε με τους συνοριοφύλακες, ζητώντας τους να παύσουν το πυρ δηλώνοντας ότι ήταν έτοιμοι να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις.

"Δεν υπήρξαν τραυματισμοί στα μέλη του πληρώματος, ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης και της πυρκαγιάς του πλοίου. Το πλήρωμα του πλοίου έσβησε τη φωτιά μόνο του. Μετά την επιθεώρηση, το ουκρανικό φορτηγό πλοίο Apache με το πλήρωμα συνοδεύεται στο λιμάνι του Γιέισκ ", κατέληξε ο Κονατσένκοφ.