Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Η Βενεζουέλα δέχεται 2.500 κουβανούς γιατρούς που έφυγαν από τη Βραζιλία


Η Βραζιλία ανακοίνωσε ότι παραμένουν κενές 1.400 θέσεις μετά την αποχώρηση των κουβανών γιατρών, λόγω των επιθέσεων του Zαίρ Μπολσονάρου στη δουλειά τους.

Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικόλας Μαδούρο ανέφερε  ότι 2.000 κουβανοί γιατροί θα έρθουν στη Βενεζουέλα για να ενισχύσουν το σύστημα υγείας της Αποστολής “Barrio Adentro”.

Η Αποστολή Barrio Adentro είναι ένα κοινωνικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες, σε ευρεία συνεργασία με την κυβέρνηση της Κούβας, για να παρέχει δωρεάν ιατρική φροντίδα στο λαό μέσω της εγκατάστασης εκατοντάδων δομών υγείας που οικοδομήθηκαν στις λαϊκές γειτονιές της χώρας.

Ο βενεζουελάνος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι άλλοι 500 ειδικοί, ανάμεσά τους καρδιολόγοι και αναισθησιολόγοι, θα έρθουν στη χώρα , ανεβάζοντας τον αριθμό των επαγγελματιών υγείας που θα τεθούν στην υπηρεσία του πληθυσμού στις 2.500.

Αυτοί οι Κουβανοί υγειονομικοί υπάλληλοι αποτελούν μέρος της ομάδας των ιατρών του κοινωνικού προγράμματος «Más Médicos» (Περισσότεροι Γιατροί) που έφυγε από τη Βραζιλία στα τέλη του 2018, όταν ο πρόεδρος της χώρας Ζαίρ Μπολσονάρου, αμφισβήτησε επανειλημμένα την επαγγελματική του επάρκεια και τις ανθρώπινες αξίες τους. 

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανέφερε ότι 1.462 θέσεις από αυτές που εγκατέλειψαν οι κουβανοί γιατροί μετά τις επιθέσεις Μπολσονάρου, εξακολουθούν να παραμένουν κενές.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 17,2% των θέσεων που προσφέρονται σε Βραζιλιάνους γιατρούς για να αντικαταστήσουν τους ξένους συναδέλφους τους.