Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

164 κοινωνικοί ηγέτες δολοφονήθηκαν στην Κολομβία το 2018


Πηγή: Telesurtv.net

Ο Συνήγορος του Πολίτη (Defensoría del Pueblo) της Κολομβίας παρουσίασε έκθεση που κατατάσσει το 2018 ως το πιο βίαιο έτος για τους κοινωνικούς ηγέτες στη χώρα με 164 θανάτους, το υψηλότερο νούμερο που καταγράφεται ετησίως από το 2016.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται κοινοτικοί, αγροτικοί, συλλογικοί και ιθαγενείς ακτιβιστές, που πέθαναν στα χέρια παράνομων βίαιων ομάδων που δρουν σε πολλές περιοχές της χώρας, με απούσα την κολομβιανή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.


Σύμφωνα με την οντότητα, οι περιφέρειες με τη μεγαλύτερη συχνότητα ανθρωποκτονιών και βίαιων πράξεων κατά των ακτιβιστών είναι τα διαμερίσματα Μέτα, Κάουκα, Βάγιε ντε Κάουκα, Βόρειο Σανταντέρ, Αντιοκία και Ναρίνιο, με κατά μέσο όρο περισσότερους από 15 θανάτους κατά τη διάρκεια του έτους.

"Το 2018 έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρωποκτονιών που έχουν διαπραχθεί (164), σε σύγκριση με το 2016 (133) και το 2017 (126)", λέει ο οργανισμός. Μεταξύ της 1ης Γενάρη 2016 και της 30ης Νοέμβρη 2018, 423 κοινωνικοί ηγέτες δολοφονήθηκαν.


Ανησυχητικοί αριθμοί

Αναλυτικότερα, οι τομείς με τους περισσότερους θανάτους το 2018 ήταν:
- Περίπου 62 κοινοτικοί ακτιβιστές.
- Τουλάχιστον 26 ηγέτες των αγροτών.
- Περισσότεροι από 22 εργαζόμενοι κοινότητας.
- 22 ιθαγενείς ηγέτες δολοφονημένοι, μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο Εθνικός Οργανισμός Ιθαγενών της Κολομβίας (ONIC) πρόσθεσε ότι τον περασμένο χρόνο οι δολοφονίες σημείωσαν σημαντική αύξηση έναντι των επισφαλών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη χώρα, μαζί με την ατιμωρησία των περιπτώσεων (μόλις το 30% των εγκλημάτων εξιχνιάστηκαν) και την έλλειψη απαντήσεων για τις καταγγελίες των οποίων είχαν προηγηθεί απειλές.

Από την αρχή της θητείας του Ιβάν Ντούκε, έχουν καταγραφεί πάνω από 90 δολοφονίες εναντίον ιθαγενών ηγετών που κατοικούν σε πολυπληθείς κοινότητες και έχουν πολιορκηθεί από παραστρατιωτικές ομάδες.


Συχνότητα συμβάντων κατά περιοχή

Η οργάνωση αποκάλυψε ότι τα πλέον πληγέντα διαμερίσματα της Κολομβίας είναι εκείνα όπου εφαρμόστηκαν οι εκεχειρίες, η εξάρθρωση και η αντικατάσταση των παράνομων καλλιεργειών ναρκωτικών.

Επιπλέον, τα εγκλήματα αυξήθηκαν μετά την αποστράτευση της πρώην αντάρτικης ομάδας Ένοπλη Δύναμη της Κολομβίας – Λαϊκός Στρατός (FARC-EP).

- Κάουκα: 30 εγγεγραμμένοι θάνατοι.
- Αντιοκία: 24 διαπραχθείσες ανθρωποκτονίες.
- Σανταντέρ: Σε 18 ακτιβιστές επιτέθηκαν.
- Ναρίνιο: 11 νεκροί.
- Μέτα: 10 δολοφονημένοι ηγέτες.