Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Ο ύστατος φόρος τιμής στον κομαντάντε Χοσέ Ραμόν Φερνάντες

Πηγή: Cubadebate.cu

Ο Πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, Μιγέλ Ντίας Κανέλ, προσήλθε στο Πάνθεον των Βετεράνων του νεκροταφείου Κολόν για να αποτίσει φόρο τιμής στον πρόσφατα αποθανόντα επαναστάτη Χοσέ Ραμόν Φερνάντες.

Το παρών έδωσαν επίσης στις επικήδειες τιμές ο δεύτερος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, ο πρώτος αντιπρόεδρος, Σαλβαδόρ Βαλντές Μέσα, οι κομαντάντε της Επανάστασης Ραμίρο Βαλντές Μενέντες και Γκιγιέρμο Γκαρσία Φρίας και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, Εστέβαν Λάσο Ερνάντες.


 
Από το πρωί εκτίθενται στο Πάνθεον των Βετεράνων οι στάχτες του Ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας, οι οποίες θα μεταφερθούν στο Μαυσωλείο του 2ου Ανατολικού Μετώπου Φρανκ Παϊς, στα ανατολικά του νησιού.

Ο «Γκαγιέγο» (Ισπανός) Φερνάντες ήταν ένας ανυποχώρητος μαχητής και ένας εξαιρετικός χαρακτήρας· ένας άνθρωπος δράσης, πεποίθησης και επαναστατικής συνείδησης, βεβαίωσε ο Ματσάδο Βεντούρα, αφού συμμετείχε στην τιμητική φρουρά.

Η πορεία του «Γκαγιέγο» είναι πολύ γνωστή στους ανθρώπους του νησιού, όπου οι συνεισφορές τους στο εκπαιδευτικό σύστημα και στον αθλητισμό ήταν αξιοσημείωτες, γι' αυτό τον θυμούνται με αγάπη και σεβασμό αθλητές και δάσκαλοι, τόνισε.

Προηγουμένως, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, στο όνομα του λαού της Κούβας, απέτισαν φόρο τιμής στον Φερνάντες, ο οποίος πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 95 ετών.

Μαθητές όλων των βαθμίδων, στρατιωτικοί των ενόπλων δυνάμεων, ευέλπιδες, πρωταθλητές διαφόρων αθλημάτων και νέοι φερέλπιδες αθλητές συμμετείχαν στο αφιέρωμα στον ήρωα της Δημοκρατίας. Επίσης, εργαζόμενοι από διάφορες εταιρείες, οργανώσεις και ιδρύματα σχημάτισαν μεγάλη ουρά για να είναι παρόντες στο Πάνθεον των Βετεράνων.