Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Συγκίνηση προκαλεί στην Κολομβία η άγρια δολοφονία νεαρής γυναίκας

Leidy Johana Morales Hurtado

Η ανακάλυψη της σορού της Λέιντι Χοάνα Μοράλες Ουρτάδο, μιας 25χρονης γυναίκας που ήταν αγνοούμενη από τις 28 Δεκέμβρη, συγκίνησε την πόλη Κάλι στο κολομβιανό διαμέρισμα Βάγιε ντε Κάουκα.

Το σώμα της Μοράλες βρέθηκε στις όχθες του ποταμού Κάουκα, στον οικισμό Ναβάρο, στην αγροτική περιοχή του Κάλι, στις 2 Γενάρη, με σημάδια βασανισμού, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα El País



Το σώμα της νεαρής γυναίκας, που θα γινόταν 26 στα μέσα Ιανουαρίου, βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης και η αναγνώρισή της επιτεύχθηκε χάρη σε δεδομένα οδοντοστοιχίας, σύμφωνα με την εφημερίδα El Tiempo.


Η νέα εμφανίστηκε για τελευταία φορά στις 28 Δεκέμβρη, όταν βοήθησε τον πατέρα της σε κατάστημα στο κέντρο του Κάλι, όπου πουλούσαν παιχνίδια, μπαλόνια και άλλα αντικείμενα για το τέλος της χρονιάς.

Ο πατέρας του Λέιντι, Χεσούς Μόραλες, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι στις 11:00 τη νύχτα [τοπική ώρα] εκείνη τη μέρα, η νεαρή γυναίκα πήγε στο σπίτι της, που βρίσκεται στο προάστιο Ντεσεπάς του Κάλι, και ένας άνδρας, αγνώστου ταυτότητας, εισήλθε στο οίκημα και την πήρε μαζί του.

Προσφορά αποζημίωσης

Η κυβερνήτρια της Βάγιε ντε Κάουκα, Ντίλιαν Φρανσίσκα Τόρο, καταδίκασε το έγκλημα και ανέφερε ότι η κυβέρνησή της προσφέρει 15 εκατομμύρια κολομβιανά πέσος [περίπου 4.800 δολάρια] σε όποιον παρέχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του δράστη.

Η δήμαρχος του Κάλι, Λίνα Σινιστέρα, περιέγραψε το γεγονός ως «προσβολή σε όλες τις γυναίκες».

Ο Αντρές Βιγιαμίσαρ, Υπουργός Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης του Κάλι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν θα αναπαυθούν «μέχρι να διαλευκανθεί αυτή και όλες οι γυναικοκτονίες». Πρόσθεσε επίσης ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται «για τη βελτίωση της πρόληψης».

Από το γραφείο του δημάρχου του Κάλι ανέφεραν ότι «οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε ζητήματα ασφάλειας, δικαιοσύνης, ειρήνης και ισότητας των φύλων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν τις αρμόδιες αρχές να συλλάβουν τους υπαίτιους». 
Το 2018 έκλεισε με 30 περιστατικά γυναικοκτονίας στο διαμέρισμα Βάγιε ντε Κάουκα, από τα οποία 20 στο Κάλι. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων -14- έγινε χρήση αιχμηρών ή πυροβόλων όπλων.