Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ο Ραούλ Κάστρο επισημαίνει τη σημασία και την προτεραιότητα της συνταγματικής μεταρρύθμισης για την Επανάσταση



Η επιτροπή που ορίστηκε από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας για να συντάξει το προσχέδιο του Συντάγματος, πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση εργασίας αμέσως μετά την σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης. υπό την προεδρία του  Πρώτου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κούβας (KE KKK) και Αρχηγό του Στρατού, Ραούλ Κάστρο Ρους

Σύμφωνα με τις δημοσιογράφους Γιαïμα Πουίγκ και Λετίσια Μαρτίνες, στην συνεδρίαση της επιτροπής που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου της Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας, ο Ραούλ επεσήμανε την σημασία και την προτεραιότητα της συνταγματικής μεταρρύθμισης. 


Ο Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ ΚΚΚ εξήγησε ότι μια η ομάδα εργασίας έχει συντάξει ήδη μελέτες που αποτελούν τη βάση των εργασιών που έχουν αναλάβει από την Κυριακή, τα 33 της επιτροπής, που εκπροσωπούν όλους τους τομείς της κουβανικής κοινωνίας. 

Ο Αρχηγός του Στρατού, αξιολόγησε την διαδικασία της συνταγματικής μεταρρύθμισης, στην οποία εισέρχεται από αυτή την στιγμή η Κούβα και στην οποία έχει ζητηθεί η ενεργητική συμβολή όλου του λαού, ως μια πολύ σοβαρή διαδικασία λόγω του αντικειμένου της και γιγαντιαία επειδή θα κινητοποιήσει ολόκληρη τη χώρα. 

Ο Ραούλ τόνισε την σημασία και την προτεραιότητα που έχει για την Επανάσταση αυτή η διαδικασία και στην οποία, πρωταρχικό ρόλο θα παίξει η προετοιμασία αυτών που θα παρέμβουν σε κάθε της στάδιο. 

Αναφέρθηκε επίσης στην εμπειρία που έχει ο κουβανικός λαός σε τέτοιες διαδικασίες, σημειώνοντας την πλατιά συζήτηση που υποβλήθηκαν το 2010, οι Κατευθυντήριες Γραμμές της Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής του Κόμματος και της Επανάστασης, και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη  νέα διαδικασία που εισέρχεται η χώρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες των παραπάνω δημοσιογράφων, στη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι η Εθνοσυνέλευση, εγκρίνοντας το προσχέδιο που υπέβαλε η επιτροπή, επεσήμανε ότι ένα από τα σοβαρότερα καθήκοντα που πρέπει να σχεδιαστεί η υλοποίησή του, είναι η λαϊκή διαβούλευση με τις Κοινότητες, Γειτονιές, Σχολεία, Κέντρα Εργασίας, Μονάδες του υπουργείου Εσωτερικών και των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων και με τις πρεσβείες της Κούβας για να μπορέσουν να πάρουν μέρος και οι κουβανοί που εργάζονται στο εξωτερικό. 

Όταν θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση, θα επεξεργαστούν και αξιολογηθούν οι προτάσεις που θα έχουν υποβληθεί και στη συνέχεια, η Εθνοσυνέλευση, το μόνο όργανο στη χώρα με νομοθετική και συνταγματική εξουσία, θα αναλύσει και θα εγκρίνει  το κείμενο του σχεδίου συντάγματος (Magna Carta) το οποίο  θα υποβληθεί τελικά σε δημοψήφισμα.