Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

To Διεθνές Πανεπιστήμιο Επικοινωνιών (LAUICOM ) - [+videos]

To Διεθνές Πανεπιστήμιο Επικοινωνιών (LAUICOM / La Universidad Internacional de las Comunicaciones), ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα στο κλείσιμο του «1ου Συνέδριου Επικοινωνίας» που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2019 στο Καράκας, στα πλαίσια του Φόρουμ του Σάο Πάολο. Το LAUICOM προβάλει ως ένας χώρος συνάντησης για να γίνει αντίβαρο στα φιλελεύθερα μιντιακά μονοπώλια, μέσα από «δίκτυα και τείχη» (redes y paredes).

 

Ιστορικό

Αυτό το Πανεπιστήμιο, δημιουργήθηκε από την κραυγή και με την απόφαση των κινημάτων, φοιτητών, διανοουμένων, πολισμού και αριστερών πολιτικών που συμμετείχαν στο Φόρουμ του Σάο Πάολο και προωθήθηκε από την Αντιπροεδρία Αγκιτάτσιας, Προπαγάνδας και Επικοινωνίας του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV). Σχεδιάστηκε για να εστιάσει, προωθήσει και οικοδομήσει απελευθερωτικές γνώσεις στον τομέα της επικοινωνίας για την αλλαγή της υπάρχουσας πραγματικότητας. Γι αυτό, από τον Ιούνιο του 2020, εν μέσω της πανδημίας Covid 19, ενεργοποιεί τις παιδαγωγικές του στρατηγικές μέσω του διαδικτύου.

Στο «1ο Συνέδριο Επικοινωνίας: Tώρα μιλούν οι λαοί», στις 2-4 Δεκεμβρίου 2019, που οργάνωσε το Τμήμα Επικοινωνίας του Φόρουμ του Σάο Πάολο και συμμετείχαν εκπρόσωποι 40 χωρών, λαμβάνεται η απόφαση δημιουργίας αυτής της πανεπιστημιακής πλατφόρμας για να ανταποκριθεί στο αίτημα απόκτησης γνώσης στην επικοινωνιακή μάχη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και όλες τις εκφράσεις του.

Στις 05 Δεκεμβρίου 2019, ο Νικολάς Μαδούρο Μόρος, Πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, υπογράφει το Διάταγμα Δημιουργίας του Πανεπιστημίου, στο κλείσιμο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Επικοινωνίας «Tώρα μιλούν οι λαοί ».

Αναφερόμενος σχετικά επεσήμανε: «Πρέπει να είναι ένα πανεπιστήμιο για τη δημιουργία, για τη συνείδηση, για την υπεράσπιση της αλήθειας και για την παγκόσμια μάχη στα μέσα ενημέρωσης, στα δίκτυα και στα τείχη».

Πυλώνες του Πανεπιστημίου

Ακαδημαϊκό πεδίο: Προβλέπεται ο προσδιορισμό και / ή ο σχεδιασμός ευνοϊκών προγραμμάτων κατάρτισης, όχι πτυχιακού επιπέδου, με βάση την εμπειρία του πανεπιστημίου της Βενεζουέλας και άλλων διεθνών ερευνητικών κέντρων, , μέσω συμφωνιών συνεργασίας, στη βάση αναγνώρισης της εμπειρίας επικοινωνίας που έχουν οι κοινωνικοί, κοινοτικοί, πολιτικοί ή εργατικοί ηγέτες, από την ενωμένη τριάδα ενοποιημένη τριάδα Μέσων – Δικτύων – Τειχών.

Ειδικά Προγράμματα: Το LAUICOM έχει στόχο την παροχή εργαλείων στους λαούς για τη διεθνιστική μάχη της αλήθειας και σε αυτά τα πλαίσια ξεχωρίζουν, λόγω αναγκαιότητας, 3 προγράμματα: 1. Κατασκευή περιεχομένου (υλικού), 2. Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων του Φόρουμ του Σάο Πάολο 3. Η προσφορά και διεθνής διανομή αυτού του υλικού.

Yποστηρικτική Ομάδα LAUICOM

Tania Díaz, Fernando Buen Abad, Aleida Guevara, Atilio Boron, Ignacio Ramonet, Fernando Casado, Claudia Orsini, Erik Rodríguez, Williams Castillo, Ronal Sánchez, Beverly Serrano, Carlos Berbeci, Antonio Páez, Carlos Sierra, Geraldine Colotti, Carlos Guia, Euricia Madriz, Naudi Vivas, Luís Bracho, Corina Bormeo, Wilman Verdú, Damelis Vivas, Tamara Díaz, Rafel Rosales, Evo Morales Ayma, Rosario Murillo.




18 εβδομάδες επιχειρησιακής λειτουργίας (18/6-14/10/2020)

Ακαδημαϊκό πεδίο

Το LAICOM   πραγματοποίησε 33 σεμινάρια, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 26.000  χρήστες, διαδικτυακά και σε πραγματικό χρόνο,  με συμμετοχή από   περισσότερες από 50 χώρες  από Ασία, την Αφρική, · Ευρώπη, Κεντρική, Βόρεια, Νότια Αμερική και  Καραϊβική.




Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν την ημερομηνία που αναφέρεται με το Σεμινάριο Ι «Εισαγωγή στην Επικοινωνία», από τον Δρ. Φιλοσοφίας Fernando Buen Abad.

Το Σεμινάριο ΙΙ, μοιράστηκε τις γνώσεις του Ναυάρχου Remigio Ceballos, Επιχειρησιακού Διοικητή των Μπολιβαριανών Ένοπλων Δυνάμεων και είχε θέμα: «Η κυριαρχία της κοινής γνώμης ως ένα επιθετικό όπλο για κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση του Κράτους».

Ο Αργεντίνος φιλόσοφος Atilio Boron ήταν υπεύθυνος για το σεμινάριο III με τίτλο «Η Μεταεπιδημιακή Επικοινωνία», που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου.

Ο Randy Alonso, δημοσιογράφος και διευθυντής του Cubadebate, παρουσιαστής διάσημου τηλεοπτικού προγράμαμματος στην Κούβα, παρουσίασε από την Αβάνα το Σεμινάριο IV με θέμα: «Μια Επαναστατική Επικοινωνία».

Το Σεμινάριο V (Workshop), πραγματοποιήθηκε από την Αργεντινή, με τη διευκόλυνση του Βενεζουελάνου Sergio Arria, Ψηφιακός Ανθρωπολόγος, , Msc. στην Εθνολογία, και ονομάστηκε «Οπτικοακουστική Παραγωγή που εφαρμόζεται στα συμμετοχικά μοντέλα επικοινωνίας».

Ο Βενεζουέλας Φυσικός και Καθηγητής Adán Chavez, παρουσίασε από την Κούβα το Σεμινάριο VI με τίτλο: «Ο Τσάβες ως χειριστής Επικοινωνίας».

Η Ana Esther Ceceña, ειδική οικονομολόγος στη γεωπολιτική, Δρ στις Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις ήταν υπεύθυνη για το VII Παιδαγωγικό Σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από το Μεξικό με τίτλο: «Πολιτισμός και επικοινωνία το πολιτιστικό δίλημμα».

Ο Fernando Casado, διεθνής αναλυτής, lcdo. στη Νομική και Διδακτορ  Κοινωνικής Επικοινωνίας. Καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανώτερων Εθνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Manabí, στο Εκουαδόρ, παρουσίασε το  διευκόλυνε το Σεμινάριο VIII, με τίτλο: «Μιντιακός Πόλεμος».

Ο Daniel Shaw, καθηγητής Λατινοαμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, παρουσίασε από αυτήν την πόλη των ΗΠΑ, το Σεμινάριο IX, με θέμα: «To δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση ».

Η Ismaelín Benítez, Lcda. στην Κοινωνική Επικοινωνία, παρουσίασε το Σεμινάριο Χ, με τίτλο: «Mιντιακές Εταιρίες και νέες τεχνολογίες στη Λατινική Αμερική - εμφάνιση και πολιτικές σχέσεις».

Το Σεμινάριο XI, παρουσίασε ο Συνταγματικός Δικηγόρος της Βενεζουέλας Herman Escarrá, με θέμα «Η Συντακτική Συνέλευση ως διαδικασία για τη χειραφέτηση των λαών».

Ακολούθησε το σεμινάριο XII,  από την Βενεζουελάνα   δημοσιογράφο και βουλευτή της Εθνικής Συνέλευσης, Earle Herrera, με θέμα «Το Χόλιγουντ εναντίον της Βενεζουέλας».

Στο σεμινάριο XIII, ο μεξικανός φιλόσοφος, Fernando Buen Abad, παρουσίασε το θέμα για το πώς μπορεί να κατανοηθεί η   «Λαϊκή Επικοινωνία».

Το Σεμινάριο  XIV περιελάμβανε μια ανταλλαγή εμπειριών από τον Κουβανό δημοσιογράφο Rolando Segura, πάνω στο «Κατασκευή περιεχομένου (υλικού) από το Telesur».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Jorge Arreaza Monserrat, παρουσίασε το Σεμινάριο XV με θέμα: «Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα εναντίον της Βενεζουέλας».

Από τη Νικαράγουα, στο Σεμινάριο XVI, οι δημοσιογράφοι ειδικοί στη Λαϊκή Επικοινωνία  Aaron Peralta  και  Alberto Mora παρουσίασαν το θέμα  «Ο ρόλος του  χειριστή Επικοινωνίας ως θεμελιώδες κομμάτι για την ανάπτυξη των λαών».

Ο Atilio Boron  παρουσίασε τοXVII με θέμα  «Μια κριτική ματιά στο διεθνές πλαίσιο».

Ο κοινωνιολόγος από το Πουέρτο Ρίκo,  Ramón Grosfoguel, ήταν υπεύθυνος για το σεμινάριο XVIII με θέμα: «Αποικιοποίηση της Εκπαίδευσης».

To Σεμινάριο XIX,   συνίστατο στο άνοιγμα του "Εργαστηρίου Ραδιοφώνου Transmedia" από 12 με επικεφαλής τον  καθηγητή David Medina, και ο κύριος στόχος του ήταν η προώθηση της παραγωγής υλικού που θα αναδείξει το έργο των Ταξιαρχών  Henry Reeve, υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης   ως πρωτοβουλία του φόρουμ του Σάο Πάολο.

Στο σεμινάριο συζήτησης XX με θέμα «Fakes News εναντίον της Βενεζουέλας», ήταν υπεύθυνη η διακεκριμένη  δημοσιογράφος και αντιπρόεδρος Αγκιτάτσιας, Προπαγάνδας και Επικοινωνίας του PSUV,  Tania Díaz González.

Ο πολιτικός ηγέτης της Βολιβίας Evo Morales Ayma, παρουσίασε στο σεμινάριο XXI, το θέμα «Σπείρετε επικοινωνία, ποτίστε την Μάνα Γη και θερίστε την απελευθέρωση».

«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη Βενεζουέλα σε περιόδους πανδημίας και μετα πανδημίας», από τον  καθηγητή Sergio Teijero Páez, ήταν το θέμα του Σεμιναρίου XXII.

Ο παιδίατρος και η κόρη του Τσε, Aleida Guevara,   παρουσιάσε το θέμα στο Σεμινάριο XXIII: «Διεθνής αλληλεγγύη και ανθεκτικότητα μπροστά στον αποκλεισμό της αυτοκρατορίας».

Στο Σεμινάριο XXIV, ο Καθηγητής και Υπουργός Παιδείας της Βενεζουέλας, Aristóbulo Isturiz Almeida, παρουσίασε το θέμα «Simón Rodríguez και Λαϊκή Εξουσία».  



Η ακαδημαϊκή ομάδα του  LAUICOM  καθόρισε δύο τακτικά προπτυχιακά προγράμματα κατάρτισης, το ένα στον τομέα των επικοινωνιών και το άλλο στον τομέα της τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Μπολιβαριανό  Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας, το Εθνικό Πειραματικό Πανεπιστήμιο Τεχνών, το Εθνικό Πειραματικό Πανεπιστήμιο Simón Rodríguez και το Εθνικό Πειραματικό Πανεπιστήμιο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, από την προσφορά τους το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Εγκαθίδρυσε διασυνδέσεις με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στη Νικαράγουα, την Κίνα, την Κούβα, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Αργεντινή, το Μεξικό και το Ιράν, για υπογραφή διεθνών συμφωνιών πλαισίου συνεργασίας.

Eιδικά Προγράμματα

Φάμπρικα Υλικού: Με την ανάπτυξη του πρώτου πρακτικού εργαστηρίου οπτικοακουστικής παραγωγής με κινητές συσκευές, αυτό το εμβληματικό έργο του Φόρουμ του Σάο Πάολο έκανε τα πρώτα του βήματα και συνεχίζει να εργάζεται για τη δημιουργία διεθνών συνεργατικών πρωτοκόλλων εργασίας που επιτρέπουν την αύξηση της έκφρασής και της επιρροής του.

Διεθνές πρακτορείο ειδήσεων του φόρουμ του Σάο Πάολο: Ο πυρήνας του  είναι η λίστα των ανταποκριτών από κοινωνικά και πολιτικά κινήματα που συμμετέχουν ή είναι υποψήφια σε εκπαιδευτικά προγράμματα.  

Διεθνής διανομέας υλικού: Έχει κάνει τα πρώτα του βήματα με τα παράχθηκε υλικό προώθησης του έργου της ταξιαρχιας Henry Revee, για διεθνή διάδοση.

Τεχνολογίες πληροφορικής

Προϊόν της δουλειάς των ομάδων τεχνολογίας που συνεργάζονται με την Lauicom, είναι η δημιουργία ιστότοπου,  καναλιού στο YouTube και η παρουσία σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν φτάσει 4.648 ακόλουθους, αντικατοπτρίζοντας μηνιαία αυξηση κατά μέσο όρο,100, 16%.

Εκτός από τα παραπάνω, αναπτύσσεται ένα πρωτόκολλο ασφαλείας για την προστασία των πληροφοριών.

Τα  στατιστικά δεδομένα που παρουσιάζονται  (βίντεο/ pdf)  προέρχονται από την παρακολούθηση επίσημων αρχείων ενεργών οργανικών συνδέσεων κατά τη διάρκεια μεταδόσεων, μέσω διαφορετικών πλατφορμών.

Όσον αφορά αυτούς τους αριθμούς, πρέπει να ληφθεί υπόψη ένα σημαντικό μη καταγεγραμμένο   ποσοστό ατόμων που προσεγγίζονται παράλληλα, όταν μοιράζονται τον φυσικό χώρο με άλλους που έχουν εγγραφεί επίσημα και των οποίων ο αριθμός είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, υποδηλώνοντας ότι ο αριθμός τους είναι  εκθετικά υψηλότερος από αυτό που μπορούμε επιστημονικά να εξακριβώσουμε.

Μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2020, το UICOM  πραγματοποίησε 33 διεθνείς χώρους κατάρτισης με εγγεγραμμένη συμμετοχή φοιτητών, πολιτικών, διπλωμάτων και ακαδημαϊκών από περισσότερες από 50 χώρες.

470 διεθνείς συνδέσεις από διάφορες χώρες και περιοχές στην Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη. Κεντρική, Βόρεια και Νότια Αμερική.

Περισσότεροι από 33.386 εγγεγραμμένοι φοιτητές από διάφορα γεωγραφικά πλάτη και πάνω από 50 χώρες:

Alemania, Argentina, Bahamas, Bélgica, Belice, Brasil, Bolivia, Canadá, Chile, Colombia, Costa Rica, China, Cuba, Dinamarca, España, El Salvador, EEUU, Francia, Ghana, Guatemala, Guyana, Haití, Honduras, Irán, Italia, México, Martinica, Nicaragua, Paraguay, Ecuador, País vasco, Perú, Panamá, Pakistán, Puerto Rico, Portugal, Reino Unido, República Dominicana, Rusia, San Martens, San Vicente y Granadinas, Suiza, Suecia, Suráfrica, Surinam, Trinidad y Tobago, Turquía, Uruguay, Vietnam, Venezuela.