Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Ο νέος κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο κάνει ενωτικό κάλεσμα

Πηγή: Telesurtv.net

Ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Πέδρο Πιερλουίσι, κάλεσε την Κυριακή το πρωί μέσω δήλωσης που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά του δίκτυα για να «να ενώσουμε βουλήσεις και σκοπούς (...) για να αντιμετωπίσουμε με θετικισμό το πολλά υποσχόμενο μέλλον που έχει το νησί μας».

Το μήνυμα του Πιερλουίσι μεταδόθηκε αφού το Σάββατο το βράδυ η Κρατική Εκλογική Επιτροπή (CEE) πιστοποίησε τη νίκη του στη μάχη για τη θέση του Κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο. Αυτή η τρίτη πιστοποίηση ανακοινώθηκε από το εκλογικό όργανο αφού ενσωμάτωσε το 100% των ψήφων της 3ης Νοεμβρίου.

Επιπλέον, ο Πιερλουίσι δήλωσε: «Λαμβάνω αυτήν την εντολή από το λαό με μεγάλη ταπεινότητα, αλλά πάνω απ 'όλα, με τη δέσμευση ότι έρχομαι να κάνω το σωστό, να δώσω στο Πουέρτο Ρίκο την άριστη κυβέρνηση που σας υποσχέθηκα και αξίζετε».

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση του CEE, με την επεξεργασία των 5.567 εκλογικών τμημάτων που έδωσαν στοιχεία, ο υποψήφιος του Νέου Προοδευτικού Κόμματος (PNP) έφτασε τις 406.830 ψήφους, αντιπροσωπεύοντας το 32,93% του συνόλου.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Πιερλουίσι ξεπέρασε τους υποψηφίους Κάρλος (Τσάρλι) Ντελγκάδο Αλτιέρι, του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PPD), ο οποίος έλαβε το 31,56% των ψήφων (16.934 ψήφοι λιγότεροι) · την Αλεχάνδρα Λούγαρο Απόντε, από το Κίνημα Νίκη Πολιτών (MVC) με 14,21% των ψήφων · τον υπέρμαχο της ανεξαρτησίας Χουάν Νταλμάου Ραμίρες, με τον συνασπισμό Νέα Πατρίδα του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο (PIP) που έλαβε 13,72% · και δύο ακόμα υποψηφίους.

Το Σάββατο το βράδυ, ο πλησιέστερος αντίπαλος του Πιερλουίσι, ο πρόεδρος και υποψήφιος του PPD, Κάρλος Ντελγκάδο, συνεχάρη τον νεοεκλεγμένο κυβερνήτη. «Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα σας ανάθεση. Η χώρα χρειάζεται συναίνεση, διάλογο και σύγκλιση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον», δημοσίευσε ο Ντελγκάδο στο λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος για το PIP, Χουάν Νταλμάου, στις 5 Νοεμβρίου σε συνέντευξη σε τοπική τηλεόραση, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «ιστορικό». «Θα συνεχίσω να αναλαμβάνω ηγετικό πολιτικό ρόλο (...) Εδώ (στο Πουέρτο Ρίκο) δεν υπάρχουν πια κόμματα πλειοψηφίας, γι’ αυτό και έχω διάθεση για διάλογο, να τείνω γέφυρες προς τη νέα κυβέρνηση, αλλά σίγουρα επίσης ευθύνη για τον έλεγχο αυτής της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Οι εκλογές για τον κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο έλαβαν χώρα με συμμετοχή 52,84% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.