Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Ξανάνοιξε το διεθνές αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας

 Πηγή: cubadebate.cu

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί ξανάρχισε αυτή την Κυριακή την εμπορική του λειτουργία, τακτικών πτήσεων και τσάρτερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Πολιτικής Αεροναυτικής. Με την άφιξη της αερογραμμής SwiftAir, σηματοδοτήθηκε η επίσημη επανέναρξη των εμπορικών πτήσεων στην Αβάνα.

Αυτές άρχισαν από το δεύτερο terminal. Το τρίτο θα δεχθεί επίσης πτήσεις και στη συνέχεια θα ενσωματωθεί και το πρώτο terminal, αυτό το τελευταίο αφιερωμένο σε πτήσεις εσωτερικού.


Για να διασφαλιστεί η επιδημιολογική ασφάλεια, εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο για τον υγειονομικό έλεγχο, το οποίο ήδη εφαρμόζεται στα υπόλοιπα αεροδρόμια της Κούβας.

Ανάμεσα σα μέτρα που προβλέπονται στο πρωτόκολλο περιλαμβάνονται η πραγματοποίηση του τεστ PCR σε όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην εθνική επικράτεια μέσω όλων των αεροδρομίων.

Την πέμπτη ημέρα της παραμονής τους στη χώρα, οι επισκέπτες πρέπει να επαναλάβουν το τεστ για να επιβεβαιώσουν ότι είναι αρνητικοί στον ιό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί το COVID-19, γι’ αυτό και οι υγειονομικές αρχές γνωρίζουν τον προορισμό των επιβατών και διαθέτουν τον ιατρικό εξοπλισμό που απαιτείται για την πραγματοποίηση των εξετάσεων και άλλων αρχικών ελέγχων κατά την άφιξη.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας, από αυτήν την ημερομηνία, έχει προβλεφθεί η καταβολή τέλους υγείας, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των εφαρμοζόμενων πρωτοκόλλων.

Ο Χουάν Αλμπέρτο Αλόνσο Ρέγιες, διευθυντής της Κουβανικής Εταιρείας Αερολιμένων και Υπηρεσιών Αεροδρομίου (ECASA), δήλωσε στις αρχές Νοεμβρίου στο Επαρχιακό Συμβούλιο Άμυνας ότι πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αναμόρφωση των χώρων και υιοθετήθηκαν υποδείξεις που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια δύο ή τριών πτήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας που γίνονται δεκτές καθημερινά από τον Απρίλιο και χρησιμεύουν ως εμπειρία.

Ο Αλόνσο Ρέγιες εξήγησε ότι σε αυτό το πρώτο στάδιο θα μπαίνουν μέσα στο αεροδρόμιο μόνο οι επιβάτες, προκειμένου να διασφαλιστεί η φυσική απομόνωση και η φροντίδα των εγκαταστάσεων.

 Οι συγγενείς, διευκρίνισε, θα πρέπει να παραμένουν στις πύλες και θα ελεγχθεί η στάθμευση των αυτοκινήτων με την υποστήριξη της Εθνικής Επαναστατικής Αστυνομίας.

Οι κύριες αρχές της Αβάνας συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες να παραμένουν εντοπίσιμοι και να τηρούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας εντός των καταλυμάτων τους, τα οποία δεν πρέπει να εγκαταλείπουν για να πραγματοποιούν ή να δέχονται επισκέψεις, για διάστημα πέντε ημερών.