Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα σε Ισπανούς επιχειρηματίες λόγω επενδύσεων στην Κούβα

Πηγή: Prensa-latina.cu

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την άρνηση εισόδου στη χώρα σε επιχειρηματίες από την Ισπανία εξαιτίας της διατήρησης εμπορικών σχέσεων με την Κούβα, σύμφωνα με το Άρθρο 3 του νόμου Helms-Burton, όπως δημοσίευσε το περιοδικό Preferente.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη από περισσότερες από πενήντα εταιρείες με συμφέροντα στην Κούβα έλαβαν επιστολές υπογεγραμμένες από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με την απαγόρευση πρόσβασης στο έδαφος των ΗΠΑ, ακόμη και αν διαθέτουν εγκαταστάσεις εκεί.


Η απόφαση της διοίκησης του Λευκού Οίκου επεκτείνει στους επενδυτές αυτούς την απαγόρευση που επιβλήθηκε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου Meliá, Γκαμπριέλ Εσκαρέρ, που υπογράφηκε στις 11 Οκτωβρίου σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Παράλληλα με την κυβερνητική απόφαση, άλλες νομικές ενέργειες ακολούθησαν το δρόμο τους στις αρχές της χρονιάς εναντίον Ισπανών επενδυτών στην Κούβα εξαιτίας απαιτήσεων μιας οικογένειας για τη χρήση ενός από τα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται το Meliá στο νησί της Καραϊβικής.

Παρά την χωρίς προηγούμενο πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά των Ισπανών μεγαλοξενοδόχων, οι επενδυτές διατηρούν την σταθερή τους υποστήριξη στον τουρισμό στο μεγαλύτερο νησί των Αντιλλών.

Στο πλαίσιο της αυξανόμενης εχθρότητάς του προς την Κούβα, η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ ενεργοποίησε στις 2 Μαΐου 2019 το Άρθρο 3 του νόμου Helms-Burton του 1996.

Αυτός ο νόμος επιτρέπει σε πολίτες των ΗΠΑ να καταθέτουν αγωγές στα βορειοαμερικανικά δικαστήρια εναντίον ατόμων και οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένων τρίτων χωρών, που επενδύουν στην κουβανική επικράτεια σε εθνικοποιημένες ιδιοκτησίες μετά τον θρίαμβο της Επανάστασης την 1η Ιανουαρίου 1959.

Σύμφωνα με την άποψη ειδικών, η εφαρμογή του κειμένου αποτελεί αντίφαση με το διεθνές δίκαιο, δεδομένου ότι το εν λόγω εδάφιο παρέχει δικαίωμα απαίτησης σε Κουβανοαμερικάνους, οι οποίοι ήταν πολίτες της Κούβας κατά την περίοδο της εθνικοποίησης των περιουσιών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Meliá πέτυχε δικαστική απόφαση υπέρ του, όταν η ισπανική δικαιοσύνη διέταξε να αρχειοθετηθεί μια απαίτηση της οικογένειας Σάντσες-Χιλ, λόγω της φερόμενης παράνομης εκμετάλλευσης ξενοδοχείων στην Κούβα.