Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Το Μεξικό δίνει πολιτικό άσυλο στον πρώην Υπουργό Εξωτερικών του Εκουαδόρ


Πηγή: Telesurtv.net


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Ρικάρντο Πατίνιο, επιβεβαίωσε την Παρασκευή (3/10) ότι η κυβέρνηση του Μεξικού του πρόσφερε άσυλο λόγω της πολιτικής δίωξης που υφίσταται στη χώρα του.



«Έφτασα τον Απρίλη στο Μεξικό και ζήτησα από την κυβέρνηση να μου παραχωρήσει καθεστώς πρόσφυγα για πολιτικούς λόγους και μόλις μου το έδωσαν. Στις 2 Σεπτέμβρη, το Μεξικό αναγνωρίζει ότι είμαι ένας διωκόμενος πολιτικός του Λενίν Μορένο, και γι’ αυτό είμαι πολύ ευγνώμων», δήλωσε ο Πατίνιο.

Εξήγησε επίσης ότι για να αποκτήσει άσυλο, το Μεξικό αξιολόγησε την κατάστασή του και, με βάση την πραγματικότητα που είδαν στο Εκουαδόρ, συνέταξαν μια έκθεση 56 σελίδων όπου θεμελίωναν τη δίωξη.

«Η κατάσταση που ζούμε στον Ισημερινό είναι παρόμοια με τις δικτατορίες που σημειώθηκαν στο νότιο κώνο μεταξύ 1960 και 1970», πρόσθεσε.

Ο Πατίνιο εγκατέλειψε τον Ισημερινό στις 17 Απρίλη, πριν τον κατηγορήσουν για το φερόμενο αδίκημα υποκίνησης εξαιτίας μιας ομιλίας, γεγονός για το οποίο η δικαιοσύνη διέταξε προληπτική κράτηση εναντίον του. 

Από την πλευρά της, η εισαγγελική αρχή του Ισημερινού εξειδικευμένη στο διεθνικό και διεθνές οργανωμένο έγκλημα έκανε αίτημα για ένταλμα σύλληψης από τον Διεθνή Οργανισμό Αστυνομίας Εγκλήματος (Interpol).