Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Ανοίγει ο δρόμος για τη μόνιμη επιστροφή του Ρενέ Γκονσάλες στην Κούβα

Πηγή: Cubadebate

Μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη είχαμε πρόσφατα στην υπόθεση του Ρενέ Γκονσάλες, ενός εκ των Πέντε Κουβανών (Los Cinco Heroes / The Cuban Five), ο οποίος έχει απελευθερωθεί με περιοριστικούς όρους τον Οκτώβρη του 2011 και με την υποχρέωση να παραμείνει για 3 χρόνια ακόμα στην πολιτεία της Φλόριδα σε καθεστώς ελευθερίας κάτω από επίβλεψη.

Στις 3 Μαΐου όμως, και ενώ ο Ρενέ βρισκόταν ήδη στην Κούβα με άδεια 2 εβδομάδων για να παραστεί στην κηδεία του πατέρα του Κάντιδο, η δικαστής του Μαϊάμι Τζόαν Λέναρντ δέχθηκε έγγραφα το αίτημα των δικηγόρων του να εκτίσει το υπόλοιπο της τριετούς περιόδου επίβλεψης σε κουβανικό έδαφος, υπό τον όρο να απαρνηθεί την αμερικανική υπηκοότητα - την οποία ο Ρενέ έχει μαζί με την κουβανική επειδή γεννήθηκε στο Σικάγο των ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ρενέ θα μπορεί να παραμείνει μόνιμα στην Κούβα, με την τυπική υποχρέωση μόνο να παρουσιάζεται στο Γραφείο Συμφερόντων ΗΠΑ (που παίζει το ρόλο της πρεσβείας μετά τη διακοπή των επίσημων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών) μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 που λήγει η περίοδος επίβλεψης.


Τα ανωτέρω συνιστούν αναμφισβήτητα πολύ θετική εξέλιξη για το Ρενέ Γκονσάλες και την οικογένειά του, αλλά και για τους τέσσερις συντρόφους του (Χερνάντο Ερνάντες, Αντόνιο Γκερέρο, Ραμόν Λαμπανίνιο και Φερνάντο Γκονσάλες), αφού τους ανυψώνει το ηθικό και τους δίνει ελπίδες και για τη δική τους απελευθέρωση. Μένει να δούμε αν η θετική έκβαση της υπόθεσης του Ρενέ αποτελεί δείγμα καλής πρόθεσης εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ή αν ήταν απλώς γραφειοκρατικό αποτέλεσμα. Αυτό θα φανεί προσεχώς από τον τρόπο αντιμετώπισης των υποθέσεων των υπόλοιπων τεσσάρων Κουβανών, καθώς και από την γενικότερη εξέλιξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.