Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Βουτηγμένοι στη διαφθορά οι επικρατέστεροι για την προεδρία στην Παραγουάη

Horacio Cartes (ANR) - Efraín Alegre (PLRA).
Αν και το διεθνές ενδιαφέρον να συνεχίζει να είναι εστασμένο στη Βενεζουέλα, εξαιτίας της οριακής νίκης του Νικολάς Μαδούρο και των αιματηρών ταραχών που ξέσπασαν την επόμενη των εκλογών, την Κυριακή διεξάγονται κρίσιμες προεδρικές εκλογές και σε μια άλλη χώρα της Νοτίου Αμερικής: στην Παραγουάη. 11 υποψήφιοι αναμετρόνται στις εκλογές της 21ης Απριλίου, από τους οποίους οι επικρατέστεροι είναι οι επικεφαλής των δύο παραδοσιακών κομμάτων του παλιού δικομματισμού, Colorado (Δεξιό) και Liberal (Φιλελεύθερο – Κεντρώο).


Ο νικητής των εκλογών θα διαδεχθεί τον «ντε φάκτο» πρόεδρο Φεντερίκο Φράνκο, που ασκεί καθήκοντα προσωρινού προέδρου μετά την αποπομπή του εκλεγμένου Φερνάντο Λούγο τον προηγούμενο Ιούνιο με αφορμή το πολύνεκρο επεισόδιο στο Κουρουγκουάτι, και μέσω μιας διαδικασίας που χαρακτηρίστηκε «συνταγματικό πραξικόπημα». Η (ανολοκλήρωτη) θητεία του Λούγο ήταν μια προοδευτική παρένθεση στην κυριαρχία των διεφθαρμένων κομμάτων της παραδοσιακής ολιγαρχίας και των στρατιωτικών δικτατοριών εδώ και σχεδόν δύο αιώνες. Παρόλο που η κυβέρνηση Λούγο έκανε φιλότιμες προσπάθειες για προοδευτικές και φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις, προδόθηκε από τον εύθραυστο και πρόσκαιρο χαρακτήρα της ετερογενούς συμμαχίας των κομμάτων που την υποστήριξαν και από την υπονόμευση από διάφορα στελέχη της, όπως του Φράνκο που ήταν αντιπρόεδρος μέχρι την καθαίρεση του Λούγο.

Επικρατέστερος για την εκλογή αυτή την Κυριακή είναι ο υποψήφιος του συντηρητικού Colorado – παραδοσιακό κόμμα των μεγαλοκτηματιών και της οικονομικής ελίτ και απότοκο του δικτάτορα Στρέσνερ Οράσιο Κάρτες, ο οποίος προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις με μέση διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο.  Ο 57χρονος επιχειρηματίας (ιδιοκτήτης φυτειών καπνού) είχε στις αρχές της δεκαετίας του 80 καταδικαστεί και φυλακιστεί για απάτη σχετική με συνάλλαγμα, ενώ έχει ακόμα κατηγορηθεί και απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για φοροδιαφυγή και εμπόριο ναρκωτικών. Επιπλέον, πρόσφατα προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα με ακραίες ομοφοβικές δηλώσεις του.

Ο βασικός του αντίπαλος, ο 50χρονος δικηγόρος Εφρέν Αλέγρε του «Φιλελεύθερου» κόμματος, που εκφράζει κυρίως τη νέα αστική τάξη, προηγείται οριακά σε 4 από τις 18 δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει από τις αρχές του έτους αλλά συνολικά έρχεται δεύτερος (30% έναντι 37% περίπου). Προσπαθεί να προβάλει ένα περισσότερο «ηθικό» προφίλ, έχοντας κατηγορήσει τον Κάρτες για διαφθορά και προειδοποιήσει όταν αν ο αντίπαλός του εκλεγεί πρόεδρος θα βασιλεύσουν στη χώρα το λαθρεμπόριο, η μαφία και τα ναρκωτικά. Ωστόσο, πρόσφατα βγήκε στο φως μια υπόθεση που αμαυρώνει και τη δική του εικόνα: Η εμπλοκή του – ως συνεργάτης του Φράνκο που προέρχεται από το ίδιο κόμμα – στην αγορά από το κράτος γης αξίας 11,5 εκ. δολ. που ανήκε στην οικογένεια του προέδρου του Κονγκρέσου Χόρχε Οβιέδο, με τον οποίο ο Αλέγρε επεδίωκε συνεργασία. Ο Οβιέδο υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά από αυτή την αποκάλυψη.

Μικρότερες πιθανότητες εκλογής έχουν οι Μάριο Φερέιρο της κεντροαριστερής συμμαχίας Avanza País (10%), Λίνο Οβιέδο του δεξιού (εθνικιστικού) UNACE (5%), Μιγέλ Καρισόσα του κεντροδεξιού (χριστιανοδημοκρατικού) «Αγαπημένη Πατρίδα» (4%) και Ανίμπαλ Καρίγιο του αριστερού συνασπισμού Frente Guasú (3,5%), ο οποίος υποστηρίζεται και από τον Φερνάντο Λούγο. Τα αντίστοιχα ποσοστά προκύπτουν από το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων.

Καρίγιο Πρόεδρος - Λούγο Γερουσιαστής (Μέτωπο Γκουασού)
Σε περίπτωση που εκλεγεί κάποιος από τους Κάρτες και Αλέγρε, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα θα ξαναβυθιστεί στη διαφθορά και την ανυποληψία, παραμένοντας ο παρίας της Λατινικής Αμερικής εξαιτίας της κακής φήμης που της κληροδότησαν επί δεκαετίες τσιφλικάδες, λαθρέμποροι και μαφιόζοι επιχειρηματίες και επιπλέον με το νωπό στίγμα της αποπομπής του πρώτου αριστερού προέδρου μετά από έξι δεκαετίες, γεγονός που προκάλεσε τον «εξοστρακισμό» της χώρας από όλους τους περιφερειακούς οργανισμούς με εξαίρεση των Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.

Πρόσφατες άλλωστε ήταν οι καταγγελίες του ΚΚ Παραγουάης για σχέδια νοθείας υποκινούμενα από την Ουάσινγκτον για να εξασφαλιστεί η εκλογή ενός εκ των Κάρτες και Αλέγρε, ευνοούμενων από τις ΗΠΑ ως πιστών υπηρετών των βορειοαμερικανικών συμφερόντων. Σε τέτοια περίπτωση και εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της στο κέντρο της Νοτίου Αμερικής, η Παραγουάη μπορεί να χρησιμεύσει ως επικίνδυνος θύλακας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην υποήπειρο.

Πηγές: Guardian, eleccionesparaguay.com, Wikipedia.es

Σχετικές αναρτήσεις: