Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Πρόταση νόμου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ κατά του αποκλεισμού της Κούβας

Πηγή: Prensa-latina.cu

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών των ΗΠΑ Bobby L. Rush (φωτό) παρουσίασε το νομοσχέδιο HR-3625, με στόχο την εξάλειψη του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού, καθώς και άλλες κυρώσεις που διατηρεί σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της Κούβας.

Η πρόταση του Ρας αναφέρεται στις επιτροπές Φορολογίας, Ενέργειας και Εμπορίου, Δικαιοσύνης, Γεωργίας και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Για παρόμοιους σκοπούς, αρκετοί γερουσιαστές των ΗΠΑ παρουσίασαν πρόσφατα δικομματική πρωτοβουλία στο Κογκρέσο για την άρση των μονομερών κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον στο νησί της Καραϊβικής για περισσότερες από έξι δεκαετίες.

Οι δημοκρατικοί Amy Klobuchar και Patrick Leahy, καθώς και ο ρεπουμπλικανός Jerry Moran κατέθεσαν το νομοσχέδιο «Ελευθερία για Εξαγωγές στην Κούβα», με σκοπό όπως δήλωσαν  να ανοίξει το δρόμο για νέες οικονομικές ευκαιρίες σε επιχειρήσεις και αγρότες από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους Κουβανούς μεγαλύτερη πρόσβαση σε προϊόντα της Βόρειας Αμερικής.

Εάν εγκριθεί, αυτή η νομοθεσία θα καταργήσει προηγούμενες βασικές διατάξεις που εμποδίζουν τους πολίτες των ΗΠΑ να κάνουν δουλειές με την Κούβα, αλλά δεν αφαιρεί διατάξεις νομικών κειμένων που αφορούν συγκεκριμένες πτυχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή αξιώσεων ιδιοκτησίας κατά της κυβέρνησης του νησιού.

"Αυτό το νομοσχέδιο θα τερματίσει μια λανθασμένη και αποτυχημένη πολιτική μονομερών κυρώσεων που πλήττει τον κουβανικό λαό και εξαπατά εταιρείες και εργαζόμενους των ΗΠΑ", δήλωσε ο Λίχι σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του.

Μεταξύ άλλων διατάξεων, αυτό το σχέδιο νόμου για την ελευθερία εξαγωγών στην Κούβα θα καταργούσε τους ισχύοντες νομικούς περιορισμούς για συνεργασία με το έθνος της Καραϊβικής, καθώς και άλλους κανονισμούς που απαγορεύουν συναλλαγές μεταξύ εταιρειών που ανήκουν ή ελέγχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κούβα.

Στις 23 Ιουνίου, η Κούβα θα υποβάλει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) το ψήφισμα που υποβάλλει κάθε χρόνο για να ζητήσει τη λήξη του αποκλεισμού και το οποίο το 2020 έπρεπε να αναβληθεί λόγω της πανδημίας.

Από τις 24 Νοεμβρίου 1992, η UNGA τάσσεται κάθε χρόνο κατά του καταναγκαστικού μέτρου, το οποίο αντικατοπτρίζεται στην σχεδόν ομόφωνη ψήφο υπέρ της εξάλειψης του αποκλεισμού.

Στην πιο πρόσφατη συζήτηση πρότασης στον ΟΗΕ κατά αυτού του τιμωρητικού μέτρου τον Νοέμβριο του 2019, το κείμενο έλαβε την υποστήριξη 187 από τις 192 χώρες μέλη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και άλλα μέλη της κυβέρνησης επανέλαβαν ότι η Κούβα δεν αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για την κυβέρνησή τους και μετά από σχεδόν πέντε μήνες στην εξουσία, παραμένουν άθικτα τα 243 τιμωρητικά μέτρα που επέβαλε ο προηγούμενος επικεφαλής του Λευκού Οίκου για την ενίσχυση του αποκλεισμού.