Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

9.000 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά έχουν απελάσει οι ΗΠΑ στη διάρκεια πανδημίας

 Πηγή: www.cubadebate.cu

Foto: Prensa Latina
Foto: Prensa Latina
Σχεδόν 9.000 ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς ακροαματική διαδικασία λόγω περιορισμών που επέβαλε η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναφέρουν βορειοαμερικανικά ΜΜΕ. Από τις 20 Μαρτίου, η Συνοριοφυλακή των ΗΠΑ απέλασε περισσότερα από 159.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και 7.600 μέλη οικογενειών με παιδιά. Σε μια επίσημη δήλωση  του υπαρχηγού της Συνοριοφυλακής των ΗΠΑ, Ραούλ Ορτίς, αναφέρεται ότι τουλάχιστον 8.800 ανήλικοι που έφτασαν στα νότια σύνορα χωρίς τους γονείς τους απομακρύνθηκαν γρήγορα στο πλαίσιο μιας πολιτικής έκτακτης ανάγκης που υιοθετήθηκε κατά την πανδημία του  Covid-19.

Εκτός από  αυτό τον αριθμό που αναφέρεται στη δήλωση και ο οποίος δεν είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι τότε, ο  Ορτίς είπε ότι μετά την επιβολή των συνοριακών περιορισμών στις 20 Μαρτίου, η Συνοριοφυλακή απέλασε περισσότερα από 159.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και 7.600 μέλη οικογενειών με παιδιά.

"Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί", δήλωσε ο Λίντσευ Τοστιλόφσκι,  εκτελεστικός διευθυντής του Νομικού Κέντρου Συνηγόρων Μεταναστών, στο CBS News. “Γνωρίζοντας τον φόβο τόσοι που έχουν τόσα πολλά παιδιά που έρχονται εδώ να ζητήσουν άσυλο, ανακαλύπτοντας ότι η κυβέρνησή μας  έστειλε πίσω στα μέρη που διέφυγαν τόσο μεγάλο αριθμό από αυτά,  πραγματικά μου κόπηκε η ανάσα”, ανέφερε στα ΜΜΕ.

Με βάση ένα διάταγμα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας ανέστειλαν την ανθρωπιστική προστασία για τους περισσότερους από αυτούς που διασχίζουν τα σύνορα, με την αιτιολογία ότι ο νόμος περί δημόσιας υγείας ακυρώνει τις εγγυήσεις. ασύλου και μετανάστευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αντί να θέσουν τους μετανάστες σε τακτική διαδικασία απέλασης και να μεταφέρουν τα περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά στην Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Πολιτειών,  πράγμα που επιτάσσει ο  Νόμος κατά της εμπορίας ανθρώπων του 2008,  η συνοριοφυλακή πραγματοποίησε συνοπτικές απελάσεις.

Τα σχετικά στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τη συζήτηση μιας κυβερνητικής έφεσης κατά μιας πρόσφατης δικαστικής απόφασης κατά της αυξανόμενης χρήσης ξενοδοχείων για την κράτηση παιδιών μεταναστών, αντί των αδειοδοτημένων και εποπτευόμενων εγκαταστάσεων.

Η  ομοσπονδιακή δικαστής της επαρχίας, Ντόλυ Μ.Γκι, αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι η κράτηση παιδιών μεταναστών σε ξενοδοχεία είναι ανασφαλής, και διέταξε τη διοίκηση να σταματήσει αυτή την πρακτική πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Όμως, ο Ορτίς και άλλοι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων υποστηρίζουν ότι η συμμόρφωση με αυτήν την απόφαση θα θέσει το κοινό σε κίνδυνο και θα  θέσει εμπόδια στην αντιμετώπιση του Covid-19, γι 'αυτό ζήτησαν από  Εφετείο της Καλιφόρνια να μπλοκάρει την  εφαρμογή αυτής της δικαστικής απόφασης.

Η διαμάχη προκαλείται για τη μεταχείριση ανηλίκων μεταναστών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προστίθεται στις συνεχείς αντιπαραθέσεις που προκαλούνται από τις μεταναστευτικές πολιτικές του Τραμπ, ο οποίος θέλει να μειώσει τόσο την παράνομη όσο και τη νόμιμη μετανάστευση στη χώρα.