Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Το κοινοβούλιο του Μεξικού απαιτεί τον τερματισμό του αποκλεισμού κατά της Κούβας

Πηγή: cubadebate.cu

Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου του Μεξικού απαίτησε να τερματιστεί ο εμπορικός, οικονομικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που διατηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Κούβα.

Η πρωτοβουλία αυτή παρουσιάστηκε από το προεδρείο του 64ου νομοθετικού σώματος της Βουλής των Αντιπροσώπων με βάση τις διατάξεις του Οργανικού Νόμου του Κογκρέσου και σύμφωνα με τη θέση της κυβέρνησης του Μεξικού να απορρίπτει μονομερή μέτρα που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.


Το εγκεκριμένο κείμενο αναφέρει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ζητεί από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να σταματήσει τον εμπορικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό κατά της Κούβας και επαναλαμβάνει ότι θα προστατεύσει τις μεξικανικές εταιρείες που θα αποφασίσουν να επενδύσουν στο νησί.


Προσθέτει ότι η τοποθέτηση αυτή βασίζεται στις αρχές της εξωτερικής πολιτικής του Μεξικού που καθορίζεται από την αυτοδιάθεση των λαών, την μη παρέμβαση, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, τον αποκλεισμό της απειλής ή της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις.

Επίσης από τη νομική ισότητα των κρατών, τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη, καθώς και τον αγώνα για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια.

Στο σκεπτικό του το προεδρείο, υπό την προεδρία της βουλευτού Laura Angélica Rojas Hernández και αποτελούμενο ακόμα από τους αντιπροέδρους Dolores Padierna, Marco Antonio Adame, María Sauri Riancho και Karla Yuritzi Almazán, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση Τραμπ ανανέωσε την απειλή του αποκλεισμού κατά της Κούβας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο η ενίσχυση του αποκλεισμού από τον Απρίλιο του 2018 μέχρι τον Μάρτιο του 2019 αντιπροσώπευε ένα κόστος για το νησί των 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στις υπηρεσίες υγείας και μεταφορών.

Οι Μεξικανοί βουλευτές καταγγέλλουν ότι το κουβανικό σύστημα υγείας είναι από αυτά που έχουν περισσότερο επηρεαστεί καθώς η χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε φάρμακα, αντιδραστήρια, ανταλλακτικά διαγνωστικού εξοπλισμού, ιατρικά εργαλεία και άλλα είδη αναγκαία για την ιατρική περίθαλψη.

Εκτιμάται ότι οι οικονομικές απώλειες που υπέστη η Κούβα κατά τη διάρκεια έξι δεκαετιών αποκλεισμού ανέρχονται σε 138.843.400.000 δολάρια σε τρέχουσες τιμές.

Αυτές οι απώλειες, προσθέτει, έχουν εμποδίσει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κούβας και εάν συνεχιστεί, θα είναι αδύνατο να εκπληρωθεί η δέσμευση των χωρών μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την επίτευξη των στόχων για την αειφόρο ανάπτυξης.

Καταγγέλλουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εφήρμοσε ως μέτρο πίεσης το Άρθρο 3 του νόμου Χελμς Μπάρτον, που εντείνει τον αποκλεισμό, και επανέλαβαν ότι η κυβέρνηση του Μεξικού απορρίπτει τους μονομερείς νόμους με εξωεδαφικό χαρακτήρα που παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.