Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Μπροστά σε νέα γενοκτονία οι αυτόχθονες λαοί της Νότιας Αμερικής

 Πηγή: www.telesurtv.net

Οι αυτόχθονες λαοί της Νότιας Αμερικής εκτίθενται σε γενοκτονία από τον ιό και την ιστορική περιθωριοποίηση.

Ιδιαίτερα του Περού, όπου παρ ότι οι ιθαγενείς περιοχές βρίσκονται σε φυσική απομόνωση, εξ αιτίας της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης λόγω του κορονοϊού, πολλοί αυτόχθονες που κατοικούσαν και εργάζονταν σε αστικά κέντρα επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής τους.


Ο πρώτος νεκρός έπεσε στην Ιερή Κοιλάδα των Ίνκας. Περιπλανήθηκε στη χαράδρα περίπου 15 χιλιόμετρα από το Κούσκο, όταν ένας ντόπιος του έδωσε καταφύγιο εκείνο το βράδυ, φαινόταν χλωμός.

Παραπατούσε και είχε δύσπνοια, αλλά αυτό συμβαίνει σε κάθε υψόμετρο πάνω από 3.000 μέτρα και νόμιζαν ότι ήταν μεθυσμένος. Δεν ήθελε να φάει, απλά έπινε πολύ νερό και ξάπλωσε στο κρεβάτι. Δεν μπορούσε να πει καν το όνομά του.

Την αυγή, ο ξένος δεν κινήθηκε, οπότε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού τον σκούντησε με μια σκούπα και κατάλαβε ότι ήταν νεκρός. Μη ξέροντας τι να κάνει, αναζήτησε κάποια αρχή. Λίγες ώρες αργότερα, οι γιατροί εμφανίστηκαν στην κοινότητα του Willoq, που φιλοξενεί τους τελευταίους απογόνους Inca της περιοχής Ollantaytambo, στο Περού.

Αν και πέρασαν 24 ώρες μετά την εξέταση και τη λήψη δειγμάτων από το νεκρό και οι αρχές υγείας γνώριζαν το αποτέλεσμα, ο νεκρός παρέμεινε τρεις μέρες στο σπίτι του χωρικού. Κανείς δεν πήγε να το παραλάβει. Λέγεται ότι γι αυτόν τον ξένο, ο οποίος έφτασε την ημέρα πριν από το θάνατό του για να εργαστεί στη συγκομιδή της πατάτας, κανείς δεν γνωρίζει πού αλλού κοιμήθηκε ή έφαγε. 

Την τέταρτη ημέρα μετά την άφιξή και τον θάνατό του, ο δήμαρχος του Ollantaytambo, José Ríos Coronel, δήλωσε ότι είχε τον Covid-19 και έδωσε εντολή στον ντόπιο να τον θάψει.

Το Covid-19 εξαπλώνεται τώρα μέσα στις οκτώ αυτόχθονες πόλεις στο Κούσκο, με περίπου 335.000 απογόνους των φυλών Quechua, Yine, Harakmbut, Asháninka και Matsigenka. 

Σε αυτήν την περιοχή καταγράφονται ήδη 200 κρούσματα Conid-19 και 3 αλλοδαποί νεκροί (από Μεξικό, Κίνα και Μεγάλη Βρετανία) και ένας ντόπιος.

Παρόμοιο σκηνικό και σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα του Περού, όπου παρ ότι οι ιθαγενείς περιοχές βρίσκονται σε φυσική απομόνωση, εξ αιτίας της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης λόγω του κορονοϊού, πολλοί αυτόχθονες που κατοικούσαν και εργάζονταν σε αστικά κέντρα επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής τους.