Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ: O Έβο Μοράλες παραιτείται για να διατηρήσει την ειρήνη στη χώρα (+video)

Πηγή: telesurtv.net

“Παραιτούμαστε για να σταματήσουν να χτυπούν τους ταπεινούς αδερφούς μας, δεν θέλουμε  συγκρούσεις”, δήλωσε ο Έβο Μοράλες.

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε την Κυριακή την παραίτησή του ύστερα από ένα κύμα βίας που εξαπέλυσαν ομάδες της αντιπολίτευσης που δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Οκτώβρη.

“Αποφάσισα να παραιτηθώ από το αξίωμά μου έτσι ώστε ο Κάρλος Μέσα και ο Λουίς Καμάτσο να σταματήσουν να κακοποιούν και να βλάπτουν χιλιάδες αδερφούς ... Έχω την υποχρέωση να αναζητώ την ειρήνη και πονάει πολύ που συγκρούονται Βολιβιάνοι μεταξύ τους, γι αυτό στέλνω την επιστολή της παραίτησης μου στην Πολυεθνική Συνέλευσης της Βολιβίας ”, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Μοράλες , συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρό του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, ο οποίος επίσης υπέβαλε την παραίτησή του.


Μετά από το έντονο κύμα βίας κατά των μελών και στελεχών του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), τον εκφοβισμό δημοσιογράφων, τις πυρπολήσεις κατοικιών και την προδοσία πολιτικών μας συμμάχων και μελών της Αστυνομίας, η χώρα βιώνει επώδυνα μια πολιτική κρίση.

Προηγουμένως, σε μια δήλωσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις (FF.AA.) υπογράμμισαν ότι για να ανακτηθεί η σταθερότητα του έθνους είναι αναγκαία μία αλλαγή στην Προεδρία. 

“Προτείνουμε στον Πρόεδρο να παραιτηθεί από το αξιώμά του, επιτρέποντας την ειρήνευση και την σταθερότητα της Βολιβίας”, δήλωσε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Γουίλιαμ Κάιμαν.

“Παραιτούμαστε για να σταματήσουν να χτυπούν τους ταπεινούς αδερφούς μας, (...) φτωχές οικογένειες, ταπεινωμένοι, δεν θέλουμε συγκρούσεις” 

“Αποφασίσαμε να παραιτηθούμε από την εκλογική μας νίκη για να γίνουν εκλογές, Όλα για την Βολιβία, όλα για την πατρίδα”, ανέφερε ο Μοράλες σε τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε στη χώρα.

Επίσης, διέψευσε τις φήμες που διέδιδαν ακροδεξιές ομάδες περί πιθανής εξόδου του από τη χώρα ”Δεν έχω να διαφύγω για κάτι, δεν έχω κλέψει τίποτα, αν κάποιος πιστεύει ότι έχουμε κλέψει ας παρουσιάσει μία απόδειξη”.

Από πλευράς του, ο πρώην αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραιτείται για να τερματιστεί η βία και επεσήμανε τα επιτεύγματα του έθνους , με την ανάκτηση της κυριαρχίας, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων.

Προσθέτοντας ότι “είμαστε η κυβέρνηση που εθνικοποίησε τους υδρογονάνθρακες και έβγαλε τρία εκατομμύρια πολίτες από τη φτώχεια”.

Παρ ότι ο πρώην βολιβιανός πρόεδρος κάλεσε διεθνείς οργανισμούς, όπως τον Ο.Η.Ε. και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAK) να ελέγξουν τα αποτελέσματα των εκλογών και κάλεσε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε Διάλογο, οι ακροδεξιές ομάδες παρέμειναν στους δρόμους πραγματοποιώντας επιθέσεις στον πληθυσμό.

Ο Μοράλες υπέστη επίσης την κατάρρευση του υπουργικού του συμβουλίου μετά από μαζικές παραιτήσεις, όπως αυτές του υφυπουργού Τουρισμού, Μαρσέλο Αρζέ. της προέδρου του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου, Μαρία Ευγένια Τσόκε, της υπουργού Σχεδιασμού, Μαριάνα Πραντό. καθώς και του γερουσιαστή Ρενέ Χουακίνο που εξελέγη στην επαρχία Ποτόσι του κυβερνήτη της ίδιας επαρχίας Χουάν Κάρλος Κέχας και του δημάρχου Γουίλιαμς Θερβάντες. 

Ορισμένες από αυτές τις παραιτήσεις πραγματοποιήθηκαν υπό το καθεστώς απειλών και επιθέσεων από τις ομάδες της αντιπολίτευσης που παρέμειναν στους δρόμους, πιέζοντας για  να ολοκληρώσουν το πραξικόπημα.

Ο Μοράλες αφήνει μια χώρα με υψηλούς δέικτες ανθρώπινης ανάπτυξης, που εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα του πληθυσμού και με  μια οικονομική ανάπτυξη 4,5%, σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPAL).

"Δεν είναι προδοσία των κοινωνικών κινημάτων, ο αγώνας συνεχίζεται, είμαστε λαός, έχουμε απελευθερώσει τη Βολιβία, αφήνουμε μια ελεύθερη, αναπτυσσόμενη χώρα με γενιές που έχουν πολύ  μέλλον", κατέληξε ο Μοράλες.