Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Επίσκεψη του Προέδρου της Κούβας στη Ρωσία

Πηγή: www.granma.cu

Μόσχα, Ρωσία – Ο Πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούδες, μετά από μια έντονη και συγκινητική ημέρα, ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψη του στη Ρωσία, πριν αναχωρήσει για τον επόμενο προορισμό, την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, στα πλαίσια της διεθνούς του περιοδείας. 

Στο Λένιν αποδόθηκε πρώτος φόρος τιμής της ημέρας. Στην είσοδο του μαυσωλείου που φυλάσσεται το φέρετρο, ο αρχηγός του Κουβανικού Κράτους απέθεσε μία ανθοδέσμη στο όνομα του λαού της Κούβας. Στη συνέχεια, με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση όπως είναι πάντα αυτή η επίσκεψη, πραγματοποίησε μία σύντομη περιήγηση στο μαυσωλείο.




Λίγα μέτρα χωρίζουν αυτό το χώρο, από το εμβληματικό ιστορικό μουσείο του Κρεμλίνου, όπου ο Πρόεδρος και η κουβανική αντιπροσωπεία περιόδευσαν σε πολλούς χώρους και έλαβαν λεπτομερή ξενάγηση και πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία της χώρας. Λίγο αργότερα, η αντιπροσωπεία περιηγήθηκε στο φυσικό πάρκο που βρίσκεται πίσω από το εμπορικό κέντρο της πόλης της Μόσχας και απόλαυσαν μία αξέχαστη εμπειρία σε ένα διαδραστικό πάρκο από όπου μπόρεσαν να δουν τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες της πόλης. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν μια αίθουσα που με τη χρήση της νέας τεχνολογίας σχεδιάστηκε μία σύνοψη της ιστορίας της Ρωσίας από τη λίθινη εποχή μέχρι σήμερα.

Αργότερα, ο Κουβανός πρόεδρος επισκέφτηκε τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Παναγιότατο Κυρίλο, ο οποίος ευχαρίστησε τον Κουβανό πρόεδρο γιατί επέλεξε τη Ρωσία ως την πρώτη χώρα που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, εκτός περιοχής Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ ευχαρίστησε από πλευράς του για τα ευγενικά λόγια για την Κούβα και τους ηγέτες της και αξιολόγησε ως εξαιρετικές τις σχέσεις μεταξύ της κουβανικής κυβέρνησης και του Πατριαρχείου της Ρωσίας.

Αργότερα, στην κατοικία του Γκόρκι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Δημήτρη Μεντβέντεφ, όπου και οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν θεμελιώδη ζητήματα οικονομικής συνεργασίας. Μεταξύ άλλων, ο Ντίας Κανέλ ευχαρίστησε τη ρωσική κυβέρνηση για τη βοήθεια που δόθηκε στην Κούβα για την ανάκαμψη της χώρας μετά τους τελευταίους καταστροφικούς τυφώνες.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, έφτασε στα εργαστήρια Κασπέρσκι, όπου τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας Ευγκένι Κασπέρσκι και παρακολούθησε μια προσομοίωση εξουδετέρωσης μιας κυβερνοεπίθεσης σε έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και περιόδευσε στους χώρους όπου εργάζονται αναλυτές κακόβουλων λογισμικών.


Ήταν ήδη αργά το απόγευμα όταν ο  Ντίας Κανέλ , συνοδευόμενος από την κουβανική αντιπροσωπεία, επισκέφτηκε το Μουσείο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, ένα χώρο γεμάτο με τεράστιο συμβολισμό, όπου ο νεοτερισμός και η ιστορία συνδυάστηκαν θαυμάσια. Ο Πρόεδρος δέχτηκε λεπτομερή ξενάγηση για τις πρώτες ώρες του πολέμου, τις διάφορες μάχες που έγιναν, την στωική αντίσταση των κατοίκων του Λένινγκραντ, τις θυσίες και τον ηρωισμό του ρωσικού λαού κατά τη διάρκεια αυτών των θλιβερών χρόνων. Στο όνομα του λαού της Κούβας, ο Πρόεδρος απέθεσε μια ανθοδέσμη στο Άγαλμα της Μητέρας της Πατρίδας που κλαίει για τα παιδιά της.

Στο τέλος αυτής της περιήγησης, ο Κουβανός Πρόεδρος υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών γράφοντας "Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ τη θαυμάσια ιστορία και τον ηρωισμό αυτού του λαού, τα οποία πρέπει να μας εμπνέουν στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμος, που όπως είπε ο κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο, είναι εφικτός".

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε μια σύντομη συγκινητική συνάντηση του Προέδρου με κουβανούς φοιτητές σε αυτή τη  χώρα και διπλωματικούς εκπροσώπους της αποστολής μας στην αδελφή Ρωσία. Ενδιαφέρθηκε για τα γούστα τους, πώς είναι η ζωή γι 'αυτούς εδώ, πως διασκεδάζουν, τι τρώνε, τι ώρα ξυπνούν, για την συνολική  εμπειρία τους   και πολλά άλλα θέματα.

Και αυτοί από την πλευρά τους, του ανέφεραν  σχετικά με την πολυπλοκότητα της γλώσσας, τον αντίξοο καιρό ορισμένες εποχές του έτους, τις αδιαμφισβήτητες πολιτισμικές διαφορές, την τεράστια εμπειρία που αντιπροσωπεύει η παραμονή τους εδώ και τις πολυάριθμες προκλήσεις που αυτό συνεπάγεται.