Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Έγινε η εκταφή της σορού του Πάμπλο Νερούδα

Πηγές: Telesur, Cubadebate

Έγινε σήμερα η εκταφή του Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα από την τελευταία κατοικία του - μουσείο σήμερα - στο Νησί Ίσλα Νέγρα [Μαύρο Νησί], 110 χλμ από την πρωτεύουσα Σαντιάγο, όπου είχε θαφτεί μαζί την τελευταία του σύζυγο, Ματίλντε Ουρούτια. Η διαδικασία έλαβε χώρα κάτω από την αυστηρή εποπτεία του δίκαστή Μαριο Καρόσα, ο οποίος είχε διατάξει την εκταφή μετά από αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής.

Ο διάσημος ποιητής (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1971) και στρατευμένος κομμουνιστής, πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1973 - 12 ημέρες μόλις μετά το πραξικόπημα του Πινοτσέτ που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε - νοσηλευόμενος για καρκίνο του προστάτη στην κλινική Σάντα Μαρία, όπου είχα εισαχθεί "προληπτικά" 4 ημέρες πριν. Η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση έκανε λόγο για θάνατο από φυσικά αίτια. 


Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρία του πρώην οδηγού του ποιητή, Μανουέλ Αράγια, στον ασθενή έγινε ένεση στο στήθος το απόγευμα της 23ης Σεπτεμβρίου και ενώ αυτός εμφάνιζε βελτίωση στην υγεία του και σκόπευε να ταξιδέψει την επόμενη στο Μεξικό, μετά από πρόσκληση του Μεξικανού πρέσβη Γκονσάλο Μαρτίνες και έχοντας εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο από την κυβέρνηση του Μεξικού. Μετά από αυτή την καταγγελία, το ΚΚ Χιλής προσέφυγε στη χιλιανή δικαιοσύνη για να επανεξεταστούν οι συνθήκες θανάτου του νομπελίστα ποιητή, αίτημα που έγινε δεκτό.

Παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τό θάνατο του Νερούδα, οι σύγχρονες τεχνικές επιτρέπουν να προσδιοριστεί αν το αίτιο θανάτου ήταν φυσικό ή αποτέλεσμα "θανατηφόρας ένεσης", όπως εικάζεται. Εκτιμάται ότι η έρευνα θα χρειαστεί περί τους τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χιλιανή δικαιοσύνη διερευνά αυτό τον καιρό και τις συνθήκες θανάτου του πρώην προέδρου Εντουάρντο Φρέι (1964-1970), του προκατόχου δηλαδή του Αλιέντε, ο οποίος πέθανε το 1982 στην ίδια κλινική με το Νερούδα εξαιτίας επιπλοκών μετά από επέμβαση ρουτίνας.