Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Οριακή νίκη του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα (Update)

Πηγή: Telesur

Με μικρότερη διαφορά απ' ότι είχαν προβλέψει οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, αναδείχτηκε νικητής των χθεσινών εκλογών ο Νικολάς Μαδούρο Μόρος επί του Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι. Με το 99% των ψήφων καταμετρημένο, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας (CNE) ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής του κυβερνόντος κόμματος έλαβε 50,66%, έναντι 49,07% του  αντιπάλου του, και ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι μη αναστρέψιμο. 

Σε ψήφους αυτή η διαφορά μεταφράζεται σε 235.000 περίπου (7.505.000 έναντι 7.270.000). Η συμμετοχή επί του εκλογικού σώματος των 19 εκατομμυρίων ήταν της τάξης του 79%, παρόμοια με αυτή στις εκλογές του Οκτωβρίου, όταν ο Ούγκο Τσάβες είχε πετύχει μια καθαρή νίκη με διαφορά περίπου 11% και 1.800.000 ψήφους.

Σημειωτέον ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε κλίμα μεγάλης έντασης και πόλωσης, με τον Καπρίλες να μη δέχεται την αξιοπιστία και αμεροληψία του CNE και να είναι ο μόνος υποψήφιος που δεν υπέγραψε το σχετικό έγγραφο ότι αποδέχεται τα αποτελέσματα των εκλογών. Μέχρι τώρα δεν έχει αποδεχτεί το αποτέλεσμα και έχει ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων.



Update (15/4 00:10)
Στις πρώτες δηλώσεις, ο νέος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε τη νίκη του "θρίαμβο δίκαιο, συνταγματικό και λαϊκό". Ο Ενρίκε Καπρίλες, αντίθετα, δεν δέχτηκε την ήττα και χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Μαδούρο "παράνομη και κίβδηλη", ενώ κάλεσε τους οπαδούς του σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, όπως "κασερολάσο".

Ο Καπρίλες έχει ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 100% των ψήφων, κάτι που ο Μαδούρο έχει δεχτεί. Αξίζει να σημειωθεί  ότι οι διεθνείς παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένης διακομματικής επιτροπής του ισπανικού κοινοβουλίου, έχουν χαρακτηρίσει την εκλογική διαδικασία ήρεμη και σύννομη.

Παρά τη μικρή διαφοράς της νίκης, η κυβερνώσα παράταξη (PSUV και λοιπά κόμματα που συγκροτούν το Polo Patriótico) επικράτησε σε 16 από τις 24 πολιτείες τις χώρες. Το αποτέλεσμα είναι ασφαλώς κατώτερο από τη νίκη του Τσάβες στις εκλογές του Οκτωβρίου αλλά και από τις εκλογές κυβερνητών του Δεκεμβρίου.

Ο γνωστός Αργεντίνος πολιτειολόγος Ατίλιο Μπορόν χαρακτήρισε "πύρρειο" τη νίκη του τσαβισμού και ανησυχητικό το γεγονός ότι η δεξιά τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει αυξήσει τη δυναμή της. Η αντιπολίτευση πέτυχε να δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας και απαισιοδοξίας με τα συνεχή οικονομικά σαμποτάζ, τις ελλείψεις σε τρόφιμα, τη φυγή συναλλάγματος, τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος κλπ. Ο Μπορόν εκτιμά ότι η επαναστατική διαδικασία κινδυνεύει και πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση για να διορθωθούν τα προβλήματα.