Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Η Βολιβία καταγγέλλει απόπειρα δολοφονίας κατά του Λουίς Αρσε (+video)

 Πηγή: telesurtv.net 

Η δολοφονία θα γινόταν πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον Λούις Άρσε τον Νοέμβριο του 2020.

Ο Υπουργός Κυβέρνησης της Βολιβίας, Ενουάρντο Ντελ Καστίγιο, κατήγγειλε αυτή τη Δευτέρα ότι πριν από λιγότερο από ένα χρόνο έλαβε χώρα μια απόπειρα δολοφονίας του προέδρου, Λούις Άρσε, όταν δεν είχε ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του, στην οποία εμπλέκονται οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του προέδρου της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ.

Mέσω ενός δημοσιεύματος του περιοδικού Intercept, έγιναν γνωστά τα σχέδια της προηγούμενης de facto κυβέρνησης να δολοφονήσει τον Άρσε, ενώ είχε ήδη εκλεγεί, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από τη κυβέρνηση της Βολιβίας με στοιχεία που παρουσίασε ο Ντελ Καστίγιο.

Η κυβέρνηση είχε πρόσβαση σε ηχητικά ντοκουμέντα, σχέδια συμβολαίων και υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποδίδουν στον πρώην υπουργό Άμυνας της Tzανίν Άνιες, Φερνάντο Λόπες το σχέδιο αποσταθεροποίησης.
Ο Nτελ Καστίγιο ανέφερε τον Κολομβιανό Χερμάν Αλεχάντρο Ριβέρα Γκαρσία , που έχει συλληφθεί για τη δολοφονία στην Αϊτή, ο οποίος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μπήκε στη Βολιβία μέσω Κολομβία - Μπίρου Μπίρου στις 16 Οκτωβρίου 2020, δηλαδή δύο ημέρες πριν από τις εκλογές.

Ανέφερε επίσης ότι μεταξύ 16 και 19 Οκτωβρίου 2020, ο Κολομβιανός Αρκάνχελ Πρέτελ Ορτίς και ο Αντόνιο Ιντρίαγο, εισήλθαν και οι δύο στη χώρα μέσω ΗΠΑ - Μπίρου Μπίρου.

Ο Υπουργός χαρακτήρισε τον Πρέτελ ως «τον σύνδεσμο» της εταιρείας ασφαλείας Counter Terrorist Unit Security (CTU) με έδρα το Μαϊάμι.

Δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο αναφέρουν ότι ο Πρέτελ ήταν ο ο στρατολόγος για τη δολοφονία στην Αϊτή. «Πιστεύουμε ότι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών μας δεν είναι η βία και ακόμα λιγότερο να φέρνουμε πληρωμένους δολοφόνους στο Πολυεθνικό μας Κράτος», δήλωσε ο υπουργός Κυβέρνησης.
«...και, ειδικότερα, αντιλαμβανόμαστε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχουμε, ότι ο στόχος του κ.Λόπες Χούλιο ήταν να παραμείνει στην εξουσία σκοτώνοντας Βολιβιανούς άνδρες και γυναίκες προσλαμβάνοντας ξένους δολοφόνους», είπε ο Ντελ Καστίγιο.

«Αυτοί οι άνθρωποι (οι μισθοφόροι) θα είχαν ένα αρχικό ετήσιο συμβόλαιο 125.000 δολαρίων ΗΠΑ ή 10.416 δολάρια το μήνα (...)», κατήγγειλε.

«Υπήρξε μια ολόκληρη ένοπλη στρατηγική για να αποτραπεί η άνοδος του Προέδρου Λουίς Άρσε και να απαχθεί η δημοκρατία μας και ανέφερε λεπτομερώς τα συμβόλαια, τα ποσά, τα βιογραφικά των εμπλεκομένων ακόμη και τα όπλα που σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν για να σκοτώσουν Βολιβιανούς και Βολιβιανές», εξήγησε.