Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Οι Κουβανοί γιατροί κέρδισαν το ανώτατο βραβείο: την αμέριστη εκτίμηση των αγωνιζόμενων λαών!


Η Κούβα συνεχίζει απτόητη αυτή την πρωτοπόρο παράδοση, πιστή στις επιταγές του μεγάλου γιατρού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα. Αλλά και του ηγέτη της ΦΙΔΕΛ ΚΑΣΤΡΟ και του ΚΚ Κούβας.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την προβολή του τι ακριβώς πρεσβεύει και συμβολίζει ο διεθνιστικός αγώνας των Κουβανών Γιατρών, του Κουβανικού Λαού, της Κουβανικής Επανάστασης. Θεωρούμε καθήκον μας να κλιμακωσουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό λαό του Νησιού της Ελευθερίας! Οι Κουβανοί γιατροί κέρδισαν το ανώτατο διεθνές βραβείο: την αμέριστη εκτίμηση των αγωνιζόμενων λαών!
Όχι στον αποκλεισμό της Κούβας!
Αλληλεγγύη στον ηρωικό λαό του Νησιού της Ελευθερίας!

Διαχειριστής

Στηρίξαμε ολόψυχα την εκστρατεία της Ελληνικής πρωτοβουλίας για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία Henry Reeve, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες περί του εάν θα κατάφερναν να πάρουν το Νόμπελ Ειρήνης 2021 οι Κουβανοί γιατροί.

Η απήχηση αυτής της εκστρατείας μας υπερέβη κατά πολύ τις αρχικές μας προσδοκίες. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 240.000 υπογραφές από την Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή πλαισιώθηκε από εκατοντάδες μαζικούς φορείς, σωματεία, συλλόγους, δήμους, από κόμματα και πλήθος πολιτικών. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ιθύνοντες του θεσμού προτίμησαν φέτος να απονείμουν προκλητικά το «Νόμπελ Ειρήνης» σε κάποια μίσθαρνα δημοσιογραφικά όργανα του ιμπεριαλισμού, ως άλλη μία συμβολική πράξη δόλιας πολιτικής σκοπιμότητας.

Ωστόσο, η μαζική εκστρατεία για την απονομή του βραβείου Νόμπελ στους γιατρούς της Κούβας έδωσε μία πολύ καλή ευκαιρία ανάδειξης κομβικών ζητημάτων της εποχής μας, σε συνάρτηση με την παγκόσμια κρίση της πανδημίας του COVID-19. Μιας κρίσης, η οποία με ανέδειξε με ανάγλυφο τρόπο δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις στην ανθρώπινη ζωή, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην ανθρώπινη υγεία, στον ανθρώπινο πόνο.

Η πρώτη προσέγγιση είναι αυτή που επέδειξαν όλες χωρίς εξαίρεση οι χώρες όπου κυριαρχεί το κεφάλαιο, εκεί που ο άνθρωπος δεν είναι παρά μέσο για την κερδοφορία του κεφαλαίου, άρα η όποια δυνατότητα επιβίωσης του ανθρώπου και διασφάλισης της υγείας του εναπόκειται στο εάν αυτός διαθέτει κεφάλαιο. Με ωμό και κυνικό τρόπο οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως στατιστικοί δείκτες, με βασικό γνώμονα την κερδοφορία των μονοπωλίων, με συστήματα υγείας δομημένα βάσει της λογικής «κόστους-οφέλους» και απόμακρο στόχο την επίτευξη κάποτε -άγνωστο πως- της διαβόητης «ανοσίας αγέλης». Η τελευταία ως όρος συνιστά ομολογία από τους ιθύνοντες του γεγονότος, ότι για αυτούς ο άνθρωπος, ο homo sapiens, δεν διαφέρει από τα άλλα αγελαία ζώα.

Για τους σύγχρονους νεοφιλελεύθερους φασίζοντες ρατσιστές, οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται με όρους κοινωνικού δαρβινισμού, σαν να μην έχει το κράτος την παραμικρή ευθύνη για την ζωή και την υγεία του λαού, σαν να είναι βιολογικά προκαθορισμένο, το εάν και για πόσο θα επιβιώσει ο καθείς ή/και σαν αυτό να εναπόκειται αποκλειστικά στην «ατομική ευθύνη».

Εδώ διακηρύσσεται και εφαρμόζεται μία κτηνώδης κατάσταση, ο κάθε άνθρωπος ανταγωνίζεται όλους τους υπόλοιπους για το ποιος θα επιβιώσει και για το εάν και κατά πόσον θα επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό της κοινωνίας, όχι με συνειδητό τρόπο, μέσω της μετατροπής της επιστήμης σε οδηγό για το πώς αυτή θα διαχειριστεί τις ανθρώπινες ζωές και την υγεία, αλλά με όρους αυτοματισμού, με όρους κτηνώδεις και αγελαίους!

Ακόμα και οι ισχυρότερες ως προς το κεφάλαιο χώρες, βάσει αυτών των «αρχών», στάθηκαν ανίκανες να αντιμετωπίσουν σοβαρά την πανδημία, γεγονός που οδήγησε ήδη σε εκατομμύρια θύματα, με κορυφαίες στη μακάβρια σειρά χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι Ινδίες, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, κ.λπ.,
ενώ στην Ελλάδα, τα θύματα έχουν ξεπεράσει τις 15.300…

Από την άλλη μεριά έχουμε χώρες, με πρωτοπόρο την Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κούβας, του Βιετνάμ, του Λάος, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, οι οποίες επέδειξαν έναν ριζικά άλλο, εντελώς διαφορετικό τύπο σχέσης προς τον άνθρωπο, όπου η ζωή και υγεία δεν είναι εμπορεύματα, πέριξ των οποίων, ανταγωνίζονται κτηνώδη ιδιοτελή συμφέροντα, αλλά συνιστούν υπόθεση της κοινωνίας, συνιστούν κοινωνικό αγαθό. Στον πυρήνα της άλλης προσέγγισης, με πρωτοπόρο την Κούβα, είναι ακριβώς η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και στο σύνολο των δημιουργικών δυνάμεων του ανθρώπου, όπου δημιουργική δύναμη υψίστης σημασίας στην υπηρεσία του ανθρώπου, είναι η επιστήμη –της ιατρικής συμπεριλαμβανομένης– άρα η σχεδιοποιημένη διαχείριση αυτών των δυνάμεων του ανθρώπινου πολιτισμού προς κοινωνικό όφελος. 

Από αυτήν ακριβώς την ουσιώδη ειδοποιό διαφορά είναι που εκπηγάζει η εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση της Κούβας, σε αντιδιαστολή με αυτό που ζούμε στις μέρες μας στις χώρες που κυριαρχεί το κεφάλαιο. Είναι αυτό το σύστημα το οποίο, αρχής γενομένης από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917, άνοιξε μίαν άλλη εναλλακτική προοπτική για την ανθρωπότητα.

Η μικρή -και αδυσώπητα αποκλεισμένη από τις ιμπεριαλιστικές χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ- Σοσιαλιστική Κούβα συνεχίζει επάξια το διεθνιστικό-ανθρωπιστικό έργο που άρχισε η Οκτωβριανή Επανάσταση, σπουδάζοντας χιλιάδες φοιτητές/-ήτριες από χώρες-θύματα της ιμπεριαλιστικής/νεο αποικιοκρατικής εξάρτησης σε πολλές ειδικότητες, με έμφαση στην ιατρική και στις επιστήμες υγείας, ενώ παρέχει αμέριστη βοήθεια σε πολλές χώρες. Ήδη από την δεκαετία του 1980 η νεαρή σοσιαλιστική Κούβα, χάρη στην επιστημονική σχεδιοποίηση και στη διεθνιστική αλληλεγγύη των σοσιαλιστικών χωρών, βρισκόταν στην πρωτοπορία των βιοϊατρικών επιστημών, σε ό,τι αφορά τη βασική έρευνα και τις εφαρμογές της στην φαρμακευτική και τις βιοτεχνολογίες.

Η Κούβα συνεχίζει απτόητη αυτή την πρωτοπόρο παράδοση, πιστή στις επιταγές του μεγάλου γιατρού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα. Αλλά και του ηγέτη της ΦΙΔΕΛ ΚΑΣΤΡΟ και του ΚΚ Κούβας.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την προβολή του τι ακριβώς πρεσβεύει και συμβολίζει ο διεθνιστικός αγώνας των Κουβανών Γιατρών, του Κουβανικού Λαού, της Κουβανικής Επανάστασης. Θεωρούμε καθήκον μας να κλιμακωσουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό λαό του Νησιού της Ελευθερίας!

Οι Κουβανοί γιατροί κέρδισαν το ανώτατο διεθνές βραβείο: την αμέριστη εκτίμηση των αγωνιζόμενων λαών!

Όχι στον αποκλεισμό της Κούβας!
Αλληλεγγύη στον ηρωικό λαό του Νησιού της Ελευθερίας!


ΑΘΗΝΑ 17/10/2021
Η Ελληνική Επιτροπή για το Νόμπελ Ειρήνης 2021
στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve