Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Πέθανε ο μαέστρος Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, ιδρυτής του El Sistema




Ο μαέστρος Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, ιδρυτής του Εθνικού Συστήματος Χορωδιών και Ορχηστρών της Βενεζουέλας –γνωστού ως El Sistema – πέθανε το Σάββατο στο Καράκας σε ηλικία 78 ετών.

"Άφησε μια μεγάλη ηθική και πολιτιστική κληρονομιά [...] Το έργο του βρίσκεται στις γειτονιές της Βενεζουέλας", δήλωσε με λύπη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο σε συνέντευξη τύπου μετά από εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο, κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πένθος.




Ο Αμπρέου γεννήθηκε στην πόλη Βαλέρα της πολιτείας Τρουχίγιο, στις 7 Μάη 1939 και από πολύ μικρός έδειξε τη μουσική και καλλιτεχνική του ευαισθησία. Στα 9 του χρόνια ξεκίνησε μουσικές σπουδές με την πιανίστρια Ντοραλίσα ντε Μεδίνα, στο Μπαρκισιμέτο.

Το 1957 ταξίδεψε στο Καράκας όπου έγινε μαθητής διάσημων μαέστρων όπως ο Βισέντε Εμίλιο Σόχο, με τον οποίο σπούδασε σύνθεση, τον Μοϊσές Μολέιρο, καθηγητή πιάνου, και τον Εβένσιο Καστεγιάνος, με τον οποίο έμαθε εκκλησιαστικό όργανο και αρπίχορδο.

Το 1964 ο μαέστρος Αμπρέου απέκτησε τον τίτλο του εκτελεστικού καθηγητή και μαέστρου συνθέτη της Ανώτατης Μουσικής Σχολής Χοσέ Άνχελ Λάμας.

Το El Sistema ιδρύθηκε το 1975 από τον μαέστρο Αμπρέου ο οποίος ήθελε να «συστηματοποιήσει τη συλλογική και ατομική διδασκαλία και πρακτική της μουσικής, μέσω συμφωνικών ορχηστρών και χορωδιών, ως εργαλεία κοινωνικής οργάνωσης και ανθρωπιστικής ανάπτυξης».

To "Σύστημα" σήμερα περιλαμβάνει 900.000 παιδιά και νέους με 10.000 δασκάλους, σε περισσότερες από 1.500 ορχήστρες και χορωδίες διασκορπισμένες σε όλη τη Βενεζουέλα, ενώ το μοντέλο του έχει αντιγραφεί και σε 50 χώρες του εξωτερικού. 

Πιο διάσημος μαθητής του Αμπρέου είναι ο σημερινός διευθυντής της ορχήστρας του Λος Άντζελες Γουστάβο Ντουδαμέλ, ο οποίος δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter μια ασπρόμαυρη φωτογραφία μαζί με το δάσκαλό του και το μήνυμα: "Όλη μου την αγάπη και αιώνια ευγνωμοσύνη στον πατέρα μας και δημιουργό του El Sistema".

Ο Αμπρέου, γνωστός στη Βενεζουέλα ως "ο Μαέστρος", εκτός από μουσικός είχε κάνει σπουδές διδακτορικού επιπέδου στην πετρελαϊκή οικονομία στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Ως μουσικός έλαβε πολυάριθμα εθνικά και διεθνή βραβεία κατά τη διάρκεια της καριέρας του, όπως το Διεθνές Βραβείο Μουσικής της UNESCO (1993), το Βραβείο του Πρίγκιπα των Αστούριας των Τεχνών (2008), ενώ το 2016 το έργο του αναγνωρίστηκε και από τη UNICEF. Προτάθηκε ακόμα για Νόμπελ Ειρήνης.