Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Τιμητική διάκριση στην Κούβα για τον πορτορικάνο πολιτικό κρατούμενο Όσκαρ Λόπες Ριβέρα

Πηγή: Cubadebate

Η τιμητική διάκριση αλληλεγγύης  El Medhi Ben Barka, που απονέμει η Οργάνωση Αλληλεγγύης των Λαών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής (OSPAAAL), δόθηκε στις 18 του μηνός στον πορτορικανό Όσκαρ Λόπες Ριβέρα, τον παλιότερο πολιτικό κρατούμενο της Λατινικής Αμερικής.

Στην τελετή που έλαβε χώρα στο μνημείο Χοσέ Μαρτί στην Αβάνα, η Κλαρίσα Λόπες Ράμος, κόρη του αγωνιστή για την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο, παρέλαβε το βραβείο από τα χέρια του Ρενέ Γκονσάλες Σεβέρερτ, ενός εκ των Πέντε Κουβανών Ηρώων που καταδικάστηκαν στις ΗΠΑ για τον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας.

Συγκινημένη από την τιμητική αναγνώριση του πατέρα της, η Κλαρίσα διάβασε ένα ευχαριστήριο μήνυμα του πορτορικανού πατριώτη, στο οποίο αναφέρει ότι ένα τέτοιο δείγμα αλληλεγγύης αποσοβεί τον κίνδυνο να γίνει ένας "αόρατος" άνθρωπος, λαμβάνοντας υπόψη τη σιωπή των μεγάλων μέσων ενημέρωσης σχετικά με υποθέσεις όπως η δική του.

"Θα υψώσουμε τη φωνή μέχρι την επιστροφή του πατέρα μου και των Πέντε, γιατί ούτε αυτοί θα είναι αόρατοι", δήλωσε ακόμα αναφερόμενη στους Χεράρδο Γκονσάλες, Αντόνιο Γκερέρο, Ραμόν Λαμπανίνιο και Φερνάντο Γκονσάλες, οι οποίοι παραμένουν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή κατέγραψαν βίαιες δράσεις που σχεδιάζονταν στη Φλόριδα κατά της Κούβας.

Μόνο ο Ρενέ Γκονσάλες έχει επιστρέψει στην πατρίδα αφού εξέτισε πλήρως την ποινή του συν ενάμιση χρόνο περίπου "ελευθερίας υπό επίβλεψη" στην πολιτεία της Φλόριδα, που του επιβλήθηκε ως πρόσθετη ποινή.

Ο Ρικάρδο Αλαρκόν ντε Κεσάδα, πρώην πρόεδρος της κουβανικής Εθνοσυνέλευσης και διακεκριμένος διανοούμενος, εκθείασε στην τελετή το παράδειγμα της θυσίας και της αντίστασης του Όσκαρ Λόπες, επί 32 χρόνια φυλακισμένου στις ΗΠΑ, και κάλεσε να εντατικοποιηθούν οι ενέργειες υπέρ της άμεσης απελευθέρωσής του. Θύμισε ακόμα ότι ο πορτορικάνος αγωνιστής έχει αφιερώσει τη ζωή και τα ιδανικά του για την απελευθέρωση της χώρας του, η οποία παραμένει αμερικανική αποικία κάτω από την ευφημιστική ονομασία "Ελεύθερη Συνδεδεμένη Πολιτεία".

Ο Αλαρκόν τόνισε ακόμα ότι (ο Λόπες) είναι ένα μέγιστο παράδειγμα της συνέχειας του τριηπειρωτικού κινήματος χειραφέτισης, ενώ κατήγγειλε τις σκληρές συνθήκες φυλάκισης που έχουν επιβληθεί στον πορτορικάνο πατριώτη, ο οποίος έχει υποστεί μακρές περιόδους απομόνωσης και περιορισμούς επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Πρόσθεσε ακόμα ότι δίνοντας στον Όσκαρ Λόπες αυτή τη διάκριση, η Κούβα εκφράζει την αλληλεγγύη της στην υπόθεση του Πουέρτο Ρίκο, στην οποία είναι αδελφοποιημένοι οι κουβανοί με τους πορτορικανούς μέσα στην ιστορία.

Η τιμητική διάκριση El Medhi Ben Barka καθιερώθηκε το 1986 από την εκτελεστική γραμματεία της  OSPAAAL και παραδίδεται σε προσωπικότητες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου που μάχονται για την ελευθερία, την αποαποικιοποίηση, την εθνική ανεξαρτησία, την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ Καμπρέρα, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων, διάφοροι αξιωματούχοι και προσκεκλημένοι του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP) και του Κουβανικού Κινήματος για την Ειρήνη.


Σχετική ανάρτηση:
Λευτεριά στον Όσκαρ Λόπες Ριβέρα