Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Παναμάς: 100 συλλήψεις στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά των μεταρρυθμίσεων


Φοιτητές, οικοδόμοι και συνταξιούχοι έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις ενάντια στο πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση. 

Εκατό άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας διαδηλώσεων κατά του σχεδίου συνταγματικής μεταρρύθμισης που ενέκρινε η Εθνοσυνέλευση του Παναμά. Οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν την Πέμπτη με σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν μαθητική διαδήλωση κοντά στο κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα του Παναμά. 


Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Αστυνομίας, Χόρχε Μιράντα Μολίνα, οι συλληφθέντες θα προσαχθούν στις αρμόδιες αρχές και δήλωσε ότι οι ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας κινήθηκαν εντός των πλαισίων του νόμου. 

Στο Πανεπιστήμιο του Παναμά οι φοιτητικές ενώσεις κατήγγειλαν ότι η αστυνομία πυροβόλησε κατά των φοιτητών που διαδήλωναν ειρηνικά. 

Εκτός από τους φοιτητές, την Παρασκευή διαδήλωσαν μπροστά από το κοινοβούλιο συνταξιούχοι και το Ενωτικό Συνδικάτο Εργαζόμενων στις Κατασκευές (Suntracs) . 

Το Suntracs ζητά την σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης - εκτός του συνταγματικού πλαισίου – που θα αναλάβει τις τρεις εξουσίες του κράτους και θα τερματίσει τη διαφθορά. 

Το πακέτο μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο επιδιώκει να τροποποιήσει άρθρα σχετικά με τη διοίκηση της δικαιοσύνης, την υγεία, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, την αποκέντρωση και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. 

Το πακέτο πρέπει να υποβληθεί σε μια δεύτερη συζήτηση το 2020 και, αν εγκριθεί, θα τεθεί σε δημοψήφισμα.