Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Ο Ντίας Κανέλ για τις επετείους του Γκράνμα, των FAR και του CUJAE

Πηγή: Cubadebate.cu

Ο Πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, Μιγέλ Ντίας Κανέλ, θύμισε χθες στο λογαριασμό του στο Twitter την 62η επέτειο από την αποβίβαση του πλοιαρίου Γκράνμα και αναφέρθηκε στην ορκωμοσία του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ως νέου προέδρου του Μεξικού.

«Την παραμονή μιας άλλης επετείου από την άφιξη του πλοιαρίου Γκράνμα στο Λας Κολοράδας, φύγαμε από το Μεξικό, με την εντύπωση ότι παρακολουθήσαμε ένα ιστορικό γεγονός στην καρδιά της λατινοαμερικάνικης οικογένειας.

Συγχαρητήρια στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις (FAR) μας για την ένδοξη επέτειο από την ίδρυσή τους», έγραψε ο αρχηγός του κράτους στο λογαριασμό του @DiazCanelB
.

Μετά την άφιξή του στο Μεξικό, ο Ντίας Κανέλ εξέφρασε το ενδιαφέρον της Κούβας για ενίσχυση και επέκταση των σχέσεων με αυτή τη χώρα, την οποία χαρακτήρισε στρατηγική για την Κούβα.

Ο Λόπες Ομπραδόρ ανέλαβε την προεδρία του Μεξικού την προηγούμενη ημέρα με την υπόσχεση της μάχης κατά της διαφθοράς, την οποία θεωρεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που πλήττουν την κοινωνία.

Στις 2 Δεκέμβρη 1956, έφτασαν στην παραλία Λας Κολοράδας, στη σημερινή ανατολική επαρχία Γκράνμα, τα 82 μέλη της αποστολής υπό την ηγεσία του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

Ερχόμενοι από το Μεξικό, αυτοί οι νέοι θα έδιναν συνέχεια στη Σιέρα Μάστερα στην ένοπλη εξέγερση ενάντια στην τυραννία του Φουλχένσιο Μπατίστα.

Προς τιμήν αυτής της δράσης, εκείνη την ημέρα του 1961 γεννήθηκαν οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις (FAR), βασικός στρατιωτικός οργανισμός του κουβανικού κράτους.

Ο πρόεδρος έστειλε επίσης συγχαρητήριο μήνυμα στο σημερινό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Αβάνας Χοσέ Αντόνιο Ετσεβερία, αρχικά Πανεπιστημιούπολη Χοσέ Αντόνιο Ετσεβερία (CUJAE), που ιδρύθηκε στις 2 Δεκέμβρη 1964.