Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Μεξικό: Ο Λόπες Ομπραδόρ υπογράφει το διάταγμα για τη δημιουργία Επιτροπής Αλήθειας για την Αγιοτσινάπα


Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, υπέγραψε το πρώτο του διάταγμα του για τη δημιουργία Επιτροπής Αλήθειας που θα διερευνήσει την υπόθεση των 43 φοιτητών της Σχολής Αγιοτσινάπα που εξαφανίστηκαν το 2014. 

Το όργανο αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί σε ένα «διάστημα όχι περισσότερο από 30 εργάσιμες ημέρες και θα αποτελείται από τους συγγενείς των νέων, των εκπροσώπων των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Εξωτερικών, καθώς και τεχνικούς θα ενταχθούν στην ανεξάρτητη ομάδα εργασίας. 


Η νέα κυβέρνηση επιχειρεί να προχωρήσει πέρα από την επίσημη εκδοχή που παρουσίασε η προηγούμενη κυβέρνηση του Ενρίκο Πένια Νιέτο και η οποία έχει αποδομηθεί από διεθνείς εμπειρογνώμονες. 

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, οι νέοι συνελήφθησαν από διεφθαρμένους αστυνομικούς στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 στον δήμο Iγουάλα και παραδόθηκαν στα μέλη μιας εγκληματικής ομάδας που τους εκτέλεσαν και στη συνέχεια τους αποτέφρωσαν σε μία χωματερή σκουπιδιών. 

Επικεφαλής στη νέα έρευνα θα είναι ο υφυπουργός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Αλεχάντρο Εσπίνας, ο οποίος δήλωσε ότι οι εκθέσεις που έχουν εκπονηθεί από διάφορους φορείς που διερεύνησαν την υπόθεση θα επαναληφθούν, μεταξύ αυτών και της Διεπιστημονικής Ομάδας Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων (GIEI), καθώς και της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CNDH). 

Η Μαρία Μαρίνες, μητέρα ενός από τους εξαφανισμένους φοιτητές, ζήτησε από τον νέο πρόεδρο να "πορευτεί" μαζί με τους συγγενείς, έτσι ώστε η υπόθεση "να μην παραμείνει ατιμώρητη. Ζητάμε ως γονείς από εσάς να μας βοηθήσετε, να μας βγάλετε από αυτόν τον σκουπιδότοπο όπου μας άφησε ο Πένια Νίετο. με αυτόν δεν υπήρξε καμία πρόοδος, δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν, αλλά έχουμε λίγη ελπίδα ". 

Ο Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή “δεν θα αντιμετωπίσει κανένα εμπόδιο” στο έργο της. “Θα σεβαστούμε την αυτονομία των άλλων εξουσιών, αλλά αυτό είναι ένα κρατικό ζήτημα που είναι πολύ σημαντικό για όλους τους Μεξικανούς”.