Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Συρία και Κούβα επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας



Δαμασκός – Ο υπουργός Εξωτερικών και Αποδήμων της Συρίας, Ουαλίμ Αλ Μουαγιέμ και ο πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μαρσελίνο Μεδίνα, επεσήμαναν την Τετάρτη τις ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψης του κουβανού διπλωμάτη στην αραβική χώρα, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης για την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία και την περιοχή, δήλωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών. 


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα δύο μέρη συμφώνησαν για τη σημασία ανάπτυξης και εδραίωσης των σχέσεων σε διάφορους τομείς. καθώς να διατηρήσουν τον συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών στα διεθνή φόρουμ για την υποστήριξη των δίκαιων υποθέσεών τους.

Ο Αλ Μουαγιέμ, ενημέρωσε τον διακεκριμένο κουβανό επισκέπτη για τις προσπάθειες αυτής της αραβικής χώρας να αντιμετωπίσει τον τρομοκρατικό πόλεμο που έχουν εξαπολύσει εξτρεμιστικές ομάδες, υποστηριζόμενες από δυνάμεις της περιοχής και από την Δύση. 

Σε αυτό το πνεύμα, τόνισε ότι ο λαός της Συρίας θα συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στην τρομοκρατία και στους χορηγούς της. 

Ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας ευχαρίστησε την Κούβα για την αλληλέγγυα υποστήριξη στη χώρα του και επαναβεβαίωσε την συνεχιζόμενη υποστήριξη της Δαμασκού στο κράτος της Καραϊβικής, απέναντι στο άδικο οικονομικό αποκλεισμό που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πάνω από μισό αιώνα. 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κούβας επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση και το λαό της Συρίας στην σύγκρουσή τους στον άδικο τρομοκρατικό πόλεμο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. 

Ο κουβανός υφυπουργός εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Συρία για την υποστήριξή και τις ενέργειες για τον τερματισμό του άδικου οικονομικού, χρηματοπιστωτικού και εμπορικού αποκλεισμού κατά της Κούβας και επανέλαβε ότι η Αβάνα θα συνεχίσει να στηρίζει τη Συρία στους διεθνείς οργανισμούς. 

Ο Μαρσελίνο Μεδίνα συναντήθηκε επίσης την Πέμπτη με τον Β' Γενικό Γραμματέας του Αραβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπάαθ, Χίλαλ Αλ-Χίλαλ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αλ-Χίλαλ υπογράμμισε τις βαθιές και σταθερές ιστορικές σχέσεις μεταξύ Συρίας και Κούβας και επεσήμανε ότι οι δεσμοί αυτοί αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν θεαματικά και μετατράπηκαν σε ένα μοντέλο διεθνών σχέσεων. 

Ο ηγέτης του Αραβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπάαθ αναφέρθηκε επίσης στην αυξανόμενη ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ αυτού του κόμματός του και του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας. 

Από πλευράς του ο Μεδίνα επαναδιατύπωσε την αλληλεγγύη της Κούβας με τη Συρία στην αντιπαράθεση της τελευταίας με τον τρομοκρατικό πόλεμο και υπογράμμισε τη στήριξη που παρείχε ο συριακός λαός στον κουβανικό λαό που υπέφερε επί δεκαετίες από τις πιέσεις, τις οικονομικές κυρώσεις και τον αποκλεισμό από την Ουάσινγκτον .