Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Σημαντική έκθεση για τον Τσε Γκεβάρα στη Γαλλία

Πηγή: Cubadebate

Μια έκθεση για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, που περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη ζωή του και αντίγραφο του Ημερολογίου Εκστρατείας στη Βολιβία, εγκαινιάστηκε χθες στην αίθουσα Αλέχο Καρπεντιέρ της κουβανικής πρεσβείας στη Γαλλία.

Διπλωμάτες, διανοούμενοι, πολιτικοί και διαπιστευμένα μέλη αποστολών στο Παρίσι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της έκθεσης, στης οποίας τα εκθέματα περιλαμβάνεται ακόμα ομοίωμα του σακιδίου που έφερε ο αργεντινοκουβανός επαναστάτης στα βουνά της Βολιβίας. 

Η έκθεση εγκαινιάστηκε με την ευκαιρία της ένταξης της συλλογής των γραπτών του Τσε στο Μητρώο Παγκόσμιας Μνήμης (International Memory of the World Register) της UNESCO.


Η πρέσβειρα της Κούβας στην UNESCO, Μαρία ντε λος Άνχελες Φλόρες, εξήγησε ότι αυτή η συλλογή περιλαμβάνει 6.000 έγγραφα, που αναφέρονται στην περίοδο 1928-1967, σχετικά με το επαναστατικό, συγγραφικό, δημοσιογραφικό, βιογραφικό και προσωπικό έργο του Τσε, καθώς και την αλληλογραφία του με διάφορα πρόσωπα, μεταξύ αυτών με μέλη της οικογένειάς του.

Τα ντοκουμέντα αυτά συνθέτουν τη ζωή και το έργο εκείνου που, με το παράδειγμά του, εγγράφηκε στην ιστορία της λατινοαμερικάνικης και παγκόσμιας πολιτικής σκέψης ως διανοούμενος και επαναστάτης χωρίς σύνορα, σύμφωνα με την Φλόρες.

Η διπλωμάτις τόνισε τη σημασία της παρουσίας αυτής της συλλογής στο μητρώο της UNESCO, όπου βρίσκονται επίσης το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ, οι παρτιτούρες του Μπετόβεν, τα κείμενα του Απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ, το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ.

Η Κούβα έχει ήδη καταγραμμένα στο πρόγραμμα Παγκόσμιας Μνήμης το αρχείο του Χοσέ Μαρτί και τα αυθεντικά αρνητικά των Λατινοαμερικάνικων Επίκαιρων του ICAIC [1], στα οποία προστίθεται τώρα η συλλογή του Τσε, μετά από πρόταση που κατατέθηκε από κοινού με τη Βολιβία.

Ο μόνιμος πρέσβης της Βολιβίας στην UNESCO, Σέρχιο Κάσερες, αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης αυτής της κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές, λέγοντας ότι "όλο το έργο του Τσε είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Η μορφή του είναι μια από αυτές με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ο αιώνα και η παρουσία του είναι αναμφισβήτητη σε πολλά πεδία". 

Ο διπλωμάτης εξήγησε ακόμα ότι το Ημερολόγιο Εκστρατείας φυλάσσεται στην Κεντρική Τράπεζα της Βολιβίας και είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα του, καθώς και για τη Λατινική Αμερική. Το έγγραφο αυτό υπεξαιρέθηκε από τους στρατιωτικούς κατά τη δεκαετία του '80 και η κυβέρνηση της Βολιβίας έκανε μεγάλο διπλωματικό αγώνα για να το ανακτήσει σε μια δημοπρασία, γι' αυτό και η συμπερίληψή του στην παγκόσμια κληρονομία της UNESCO συνεπάγεται μεγαλύτερη ασφάλεια, σύμφωνα με τον Κάσερες.

Στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν ακόμα παρόντες η υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Κούβας, Άνα Τερεσίτα Γκονσάλες, ο κουβανός πρέσβης στη Γαλλία, Έκτορ Ιγκάρσα, καθώς και διπλωματικοί εκπρόσωποι της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας και του Εκουαδόρ στην UNESCO.
 

[1] Noticiero ICAIC Latinoamericano : Σειρά εβδομαδιαίων ρεπορτάζ και ντοκυμανταίρ, με σκοπό να δείξουν στον κόσμο την αλήθεια για την Κούβα και τη Λατινική Αμερική. Ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1960 με υπεύθυνο τον Σαντιάγο Άλβαρες και με τη συνεργασία σπουδαίων κινηματογραφιστών του Κουβανικού Ινστιτούτου Κινηματογραφικής Τέχνης και Βιομηχανίας (ICAIC). Είχαν διάρκεια περίπου 10 λεπτών και στη θεματολογία τους κυρίαρχη θέση είχε ο ρόλος της Κούβας στους αγώνες ανεξαρτησίας του Τρίτου Κόσμου, τα ταξίδια του Φιντέλ στο εξωτερικό, αφιερώματα για τον Τσε, τον Χο Τσι Μινχ, τον Αλιέντε, τον Πόλεμο στην Αγκόλα, την Επανάσταση των Γαρυφάλλων κ.α.