Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Πληθαίνουν στην Ουρουγουάη οι καταγγελίες κατά της CIA




Πηγή: Prensa-latina.cu

Βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού Frente Amplio πρόκειται να υποβάλλουν καταγγελίες σχετικά με τις δραστηριότητες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Ουρουγουάης.

Οι συμμετέχοντες στην εξεταστική επιτροπή για την κατασκοπεία στη δημοκρατία που δημιουργήθηκε στη χώρα παρουσίασαν την ανακάλυψη αποδεικτικών στοιχείων σε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από την Ουάσινγκτον ανάμεσα στα 6.000 αρχεία που παραδόθηκαν στην κυβέρνηση της Αργεντινής.


Ο Λουίς Πούιγ, βουλευτής του Κόμματος της Λαϊκής Νίκης που συμμετέχει στο Frente Amplio, δήλωσε ότι αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες που διατυπώθηκαν νωρίτερα σχετικά με το ρόλο των βορειοαμερικανικών υπηρεσιών στην κοινοβουλευτική διαμάχη.

"Αυτό επιβεβαιώνει πολλά πράγματα: τα ψέματα των στρατιωτικών διοικητών στη δημοκρατία, των υπηρεσιών πληροφοριών και κάνει να πέσουν πολλές μάσκες από ορισμένους πολιτικούς ηγέτες που έβαζαν τα χέρια τους στη φωτιά, δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε κατασκοπεία στη δημοκρατία στην Ουρουγουάη", δήλωσε ο βουλευτής.

Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης θα αναλύσει μέσω της Γραμματείας του Πρόσφατου Παρελθόντος τα δημόσια έγγραφα που έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Αργεντινή σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη δικτατορία και την ύπαρξη του σχεδίου Κόνδωρ στον Νότιο Κώνο.

Μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους ομολόγους της στην Αργεντινή στοιχεία που αφορούν πληροφορίες σχετικά με υποθέσεις που αφορούν την Ουρουγουάη.