Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας μείωσε την ποινή του Λούλα

Πηγή: prensa-latina.cu

Το Ανώτατο Δικαστήριο (STJ) της Βραζιλίας μείωσε την ποινή κατά του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα από 12 χρόνια και 1 μήνα σε 8 χρόνια και 10 μήνες για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος.

Με ομόφωνη απόφαση, το πέμπτο δικαστήριο του STJ διατήρησε ωστόσο την καταδίκη εναντίον του πρώην συνδικαλιστή ηγέτη και οι ψήφοι ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης κατόπιν προσφυγής που υπεβλήθη από την υπεράσπισή του.

Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον Λούλα να εγκαταλείψει το καθεστώς εγκλεισμού φέτος και να είναι σε θέση εκτίσει την ποινή του από τα τέλη Σεπτεμβρίου σε κατ 'οίκον περιορισμό.


Σύμφωνα με το ποινικό δίκαιο της Βραζιλίας, ένας κρατούμενος έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει «ημιανοικτό» καθεστώς κράτησης εκτός φυλακής αφού έχει εκτίσει το ένα έκτο της ποινής.

Επί του παρόντος, ο πρώην πρόεδρος εκτίει φυλάκιση υπό κλειστό καθεστώς, στη έδρα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στην Κουριτίμπα, πρωτεύουσας της νότιας πολιτείας Παρανά.

Από τις 7 Απρίλη 2018, ο Λούλα παραμένει στη φυλακή φερόμενος ότι έχει δεχθεί ένα πολυτελές διαμέρισμα τριών επιπέδων στην πόλη Γκουαρουζά, στην ακτή του Σάο Πάολο, της κατασκευαστικής εταιρείας OAS, σε αντάλλαγμα εύνοιας της εταιρείας σε συμβάσεις με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Αντιμέτωπος με τις κατηγορίες, ο ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος (PT) επιμένει ότι είναι θύμα πραγματικής πολιτικής δίωξης και ότι θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος για την αξιοπρέπειά του.

Παρά την αποδοχή της μείωσης της ποινής, το STJ απέρριψε τα αιτήματα της υπεράσπισης του πρώην μεταλλουργού, θεωρώντας ότι δεν υπήρχαν διαδικαστικές παρατυπίες στην υπόθεση.

Στο άκουσμα της μείωσης της ποινής του, ο Λούλα δήλωσε: "Καμία μειωμένη ποινή δεν είναι δίκαη για έναν αθώο".

Τον Φεβρουάριο, στον Λούλα επεβλήθη άλλη ποινή φυλάκισης 12 ετών και 11 μηνών για τις επισκευές που έκαναν οι κατασκευαστικές OAS και Odebrecht σε μια αγροτική ιδιοκτησία που αποδόθηκε στον πρώην πρόεδρο στην Ατιμπαϊα του Σάο Πάολο, ως πληρωμή για τις πολιτικές του χάρες.

Για τους δικηγόρους υπεράσπισης, ο πρώην αρχηγός του κράτους είναι θύμα πραγματικής δικαστικής δίωξης και το STJ έκανε χρήση διατυπώσεων ανεφάρμοστων για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Δεν υπάρχουν νομικά στοιχεία για τη στοιχειοθέτηση των αδικημάτων που καταλογίσθηκαν στον Λούλα, υποστήριξε η υπεράσπιση και εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν της δόθηκε η άδεια να συμμετάσχει στη δίκη ως μέσο προφορικής υποστήριξης.