Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Residente (Calle 13): Ο Τραμπ αναβίωσε το ρατσισμό στις ΗΠΑ

Πηγή: Telesurtv.net

Ο πορτορικάνος τραγουδιστής της ραπ, Ρενέ Πέρες Χογλάρ, πιο γνωστός ως Residente, χαρακτήρισε «ηλίθιο» τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και λυπάται που η χώρα που κυβερνάται από τον ρεπουμπλικάνο είναι μια από τις πιο ρατσιστικές στον κόσμο.

«Σε αυτό που έχει βοηθήσει ο Τραμπ είναι να ταυτοποιήσει τους ρατσιστές, μπορείς να το δεις με το καπελάκι
(με το σύνθημα της καμπάνιας Make America great again)», δήλωσε ο Residente και πρόσθεσε ότι ο ρατσισμός «πάντα υπήρχε» στις ΗΠΑ, γι’ αυτό και δεν κατηγορεί τον πολυεκατομμυριούχο για όλα.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι κατά την προεδρία του δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα, η κοινωνία σκεφτόταν «ότι όλα ήταν καλά», αλλά «στην πραγματικότητα είναι η ίδια χώρα».

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής και τραγουδιστής του συγκροτήματος Calle 13 θεωρεί ότι «είναι γελοίο» σήμερα το Πουέρτο Ρίκο «να συνεχίζει να είναι μια αποικία» και να μην μπορεί ούτε να ψηφίσει για τον ίδιο της τον πρόεδρο.

Επέμεινε ότι με την ανεξαρτησία το νησί θα είναι ικανό να διαχειριστεί τους πόρους του χωρίς οι ΗΠΑ να έχουν τον τελευταίο λόγο.

Ο ράπερ βρίσκεται αυτές τις μέρες στο φεστιβάλ South by Southwest (SXSW), στο Όστιν του Τέξας, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά το πρώτο ντοκυμαντέρ που σκηνοθέτησε, με τίτλο «Residente», που αφηγείται ένα ταξίδι σε τέσσερις ηπείρους στο οποίο ο τραγουδιστής συνδέεται με τους προγόνους του μέσα από τη μουσική, αφού γνωρίζει τις ρίζες του μέσω εξέτασης DNA.

Η ταινία, που γυριζόταν επί 2 χρόνια, δείχνει τον πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη σε διάφορες περιοχές της Σιβηρίας, του Καυκάσου, της Κίνας, της Δυτικής Αφρικής, της Ισπανίας, της Αγγλίας και του Πουέρτο Ρίκο, σε μια παγκόσμια περιπέτεια που ακολουθεί τα βήματα των προγόνων του.