Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Σε σοβαρή κατάσταση ο τέταρτος δημοσιογράφος που έπεσε θύμα επίθεσης στο Μεξικό



Ο Μεξικάνος δημοσιογράφος Αρμάντο Αριέτα Γρανάδος πυροβολήθηκε σήμερα το πρωί στην περιφέρεια Βέρα Κρους και η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές.
Πρόκειται για τον τέταρτο δημοσιογράφο που δέχεται επίθεση μέσα στο Μάρτη, ενώ οι τρεις πρώτοι που έχασαν τη ζωή τους είναι ο Σεσίλιο Πινέδα στην βόρεια περιφέρεια Γκερέρο, ο Ρικάρντο Μονλούι, επίσης από την Βέρα Κρούς και η Μιροσλάβα Μπρετς, στα βόρεια της χώρας .
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Αριέτα Γρανάδος, διευθυντής ειδήσεων της εφημερίδας “La Opinión de Poza Rica“ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βέρα Κρους, πυροβολήθηκε στο λαιμό και στο στήθος καθώς επέστρεφε στην κατοικία του από την εφημερίδα, η οποία έχει την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην περιοχή της Βέρα Κρους.
Του δόθηκαν επιτόπου οι πρώτες βοήθειες από προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε μια κλινική του Μεξικάνικου Ινστιτούτου Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου οι γιατροί χαρακτήρισαν την κατάστασή του πολύ σοβαρή.
Όπως και πολλές περιοχές της περιφέρειας Βέρα Κρους, η πετρελαιοπαραγωγός περιοχή Πόσα Ρίκα αντιμετωπίζει έναν πόλεμο ανάμεσα σε συμμορίες ναρκωτικών, απαγωγές και γενικότερα υψηλή εγκληματικότητας.
Τον Απρίλη του 2015, δολοφονήθηκε επίσης ο γενικός διευθυντής και ιδιοκτήτης της ίδιας εφημερίδας Raúl Gibb Guerrero και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστοί οι δράστες και ο λόγος του εγκλήματος.
Σύμφωνα με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Articulo 19”, o Mεξικάνικος Τύπος βίωσε το 2016 την πιο βίαιη χρονιά με 426 επιθέσεις (7% περισσότερες από το 2015) και 11 δολοφονίες στον κλάδο.

(Με πληροφορίες από το EFE)