Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Νέα ποινή ισοβίων σε αργεντινό πρώην δικτάτορα

Πηγή: Cubadebate.cu
Ο τελευταίος αργεντινός δικτάτορας, Reynaldo Bignone (1982-1983), καταδικάστηκε σε νέα ποινή ισοβίων δεσμών, εξαιτίας εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας εις βάρος νεοσύλλεκτων που υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία, σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επιβεβαιώνει το πρακτορείο EFE.

Το 1ο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Σαν Μαρτίν, που έχει χρεωθεί το φάκελο της υπόθεσης, επιδίκασε την προηγούμενη Τετάρτη επίσης ισόβια για τους πρώην στρατιωτικούς Σαντιάγκο Ομάρ Ριβέρος και Μάριο Ρούμπεν Ντομίνγκες, καθώς και μικρότερες ποινές φυλάκισης (από 3 έως 15 χρόνια) σε άλλους τέσσερις κατηγορούμενους.


Η υπόθεση ερευνά εγκλήματα που διεπράχθησαν μεταξύ 1976 και 1977, κατά τη διάρκεια της τελευταίας στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983), εις βάρος νέων που υπηρετούσαν την στρατιωτική τους θητεία στη Στρατιωτική Σχολή του Έθνους, στην επαρχία του Μπουένος Άιρες.

Οι δικαστές όρισαν για τις 16 Μαΐου τη συνεδρίαση της ανάγνωσης της τεκμηρίωσης της ποινής, σύμφωνα με το Κέντρο Δικαστικής Ενημέρωσης (CIJ).

Ο Μπινιόνε, 89 ετών σήμερα, ήταν ντε φάκτο πρόεδρος μεταξύ 1982 και 1983, έτους επιστροφής στη δημοκρατία.

Κατά του πρώην στρατιωτικού βαρύνουν πολλές ποινές ισοβίων για διάφορα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, όπως απαγωγές βρεφών, βασανιστήρια, παράνομες φυλακίσεις και παράνομη δραστηριότητα στα πλαίσια του Σχεδίου Κόνδωρ.