Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η Νικαράγουα τιμά τα 87α γενέθλια του Φιντέλ

Πηγή: Prensa Latina.

Με την προβολή του ντοκυμαντέρ "El merito es estar vivo" [η αρετή είναι να μένεις ζωντανός] στην πρωτεύουσα της Νικαράγουα η χώρα τιμά τα 87α γενέθλια του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο. Το ντοκυμαντέρ πραγματεύεται τις - περίπου - 600 απόπειρες δολοφονίας που η CIA και αντεπαναστατικές, τρομοκρατικές ομάδες στο Μαϊάμι οργάνωσαν ενάντια στον Κάστρο. Η προβολή του θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της κεντρικής τράπεζας στην πρωτεύουσα Μανάγουα.

Σύμφωνα με τον πολιτικό ακόλουθο της κουβανικής πρεσβείας Λεοπόλδο Βάλεϋ, την προβολή θα ακολουθήσει δημόσια εκκλησιαστική λειτουργία από τον ιερέα Αντόνιο Κάστρο στην ενορία Λα Μερσέδ της Μανάγουα.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 87 χρόνων του Φιντέλ είναι αφιερωμένο επίσης στα γενέθλια του Ρενέ Γκονσάλες, ενός εκ των πέντε κουβανών πατριωτών που φυλακίστηκαν στις ΗΠΑ για την αντιτρομοκρατική τους δράση και ο μοναδικός που έχει επιστρέψει στην Αβάνα έχοντας εκτίσει την ποινή του. Ταυτόχρονα θα τιμηθεί η μνήμη του νικαραγουανού στρατηγού Τομάς Μπόρχε, εκ των ιδρυτών του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου των Σαντινίστας, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, 13 Αυγούστου. 

"Αυτή θα είναι μια μέρα τιμής σε ιστορικές προσωπικότητες, που εκφράζουν πολλά για τους λαούς της Κούβας και της Νικαράγουα εξαιτίας της συμβολής τους στην ελευθερία και την ανεξαρτησία των λαών μας: Φιδέλ, Τόμας, Ρενέ και οι τέσσερις αδελφοί του στις αμερικανικές φυλακές, ο Ραμόν, ο Φερνάνδο, ο Αντόνιο και ο Xεράρδο" σημείωσε ο εκπρόσωπος της κουβανικής πρεσβείας. 

Το ντοκυμαντέρ "El Merito es estar vivo" (χωρίς ελλην. υπότιτλους):