Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Τρίτη προσπάθεια παραπομπής του Καστίγιο από την προεδρία του Περού

Πηγή: kosmodromio.gr

Η αντιπολίτευση του Περού υπέβαλε την Τρίτη άλλη μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου Πέδρο Καστίγιο, η τρίτη προσπάθεια ανατροπής του αριστερού ηγέτη για φέτος.

Οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης του Περού υπέβαλαν την Τρίτη άλλη μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου Πέδρο Καστίγιο, την τρίτη επίσημη προσπάθεια ανατροπής του αριστερού ηγέτη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι, χαρακτηρίζοντάς τον ηθικά ανίκανο για το αξίωμα.

Η απόπειρα παραπομπής έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο κυβερνητικών κλάδων. Ο Καστίγιο είπε ότι το νομοθετικό σώμα επιχειρεί πραξικόπημα εναντίον του, ενώ βουλευτές της αντιπολίτευσης λένε ότι προσπαθεί να κλείσει παράνομα το Κογκρέσο.

Η πρόταση υποβλήθηκε με την υπογραφή 67 βουλευτών από τους 130. Τώρα το Κογκρέσο του Περού πρέπει να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε δίκη παραπομπής. Τελικά, οι νομοθέτες χρειάζονταν 87 ψήφους για να απομακρύνουν τον Καστίγιο από το αξίωμα.


Δεν ήταν σαφές πότε το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τα δεξιά κόμματα, θα προγραμματίσει μια συνεδρίαση για να συζητηθεί εάν θα αποδεχόταν την πρόταση.

«Λόγω των καταγγελιών για διαφθορά κατά του Καστίγιο, φτάσαμε σε ένα αβάσιμο, απαράδεκτο σημείο ανηθικότητας», δήλωσε ο βουλευτής Έντουαρντ Μάλαγα, διαχειριστής της πρότασης μομφής κατά του προέδρου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Καστίγιο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2021, έχει πολιορκηθεί από σκάνδαλα και έχει ήδη επιβιώσει από δύο απόπειρες παραπομπής στο Κογκρέσο. Δεν μπορεί να του απαγγελθούν κατηγορίες κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την προεδρία για να ωφελήσει τον εαυτό του, την οικογένειά του και τους στενούς του συμμάχους, μεταξύ άλλων καταγγελιών για διαφθορά. Οι εισαγγελείς άνοιξαν έξι ποινικές έρευνες εναντίον του, συμπεριλαμβανομένης μιας για φερόμενη παρακώλυση της δικαιοσύνης στην απόλυση πρώην υπουργού Εσωτερικών.


Αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία και έχει κατηγορήσει τους εισαγγελείς ότι ήταν συνένοχοι σε μια προσπάθεια να τον εκδιώξουν από την εξουσία.

Δεν είναι σαφές εάν οι νομοθέτες θα έχουν τώρα αρκετή υποστήριξη για να επικρατήσουν.

Η πρόταση έρχεται αφότου το Κογκρέσο απέρριψε την έκκληση του πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης νωρίτερα αυτό το μήνα, κάτι που οδήγησε τον Άνιμπαλ Τόρες να παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα και πυροδότησε έναν νέο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου στη χώρα.

Η απόφαση έχει βαθύνει τις πολιτικές εντάσεις στο Περού, με τον Καστίγιο να υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει την εξουσία να διαλύσει το κοινοβούλιο και να ζητήσει νέες βουλευτικές εκλογές εάν το Κογκρέσο δώσει στο νέο υπουργικό συμβούλιο ψήφο δυσπιστίας.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν αυτή την ερμηνεία και είπαν ότι ο Καστίγιο αναζητά μια «αντισυνταγματική διάλυση» του κοινοβουλίου και ζήτησαν από το ανώτατο δικαστήριο του Περού να εξετάσει ποια ερμηνεία είναι σωστή.