Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Αρχεία της CIA επιβεβαιώνουν ότι οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν το πραξικόπημα κατά του Αλιέντε

Πηγή: Telesurtv.net

Τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία των προηγούμενων ημερών από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι, δίνουν νέα στοιχεία για τη συνεργασία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) στην προετοιμασία του πραξικοπήματος του 1973 κατά του χιλιανού προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Πίτερ Κόρνμπλα, του Κέντρου Δημοσιογραφικής Έρευνας της Χιλής (CIPER Chile), τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η CIA υπολόγιζε ανάμεσα στους Χιλιανούς πράκτορές της, κατ’ ελάχιστο, έναν ηγέτη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, δύο διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας El Mercurio και έναν υψηλόβαθμό αξιωματικό του στρατού.

Πέντε αξιωματούχοι της υπηρεσίας αντικατασκοπίας δραστηριοποιούνταν στη χώρα λίγο μετά το πραξικόπημα. Αναφέρονταν με τα παρακάτω κωδικά ονόματα, σύμφωνα με τηλεγραφήματα της υπηρεσίας: FUBRIG-1, FUBRIG-2, FUERMINE-5, FUBARGAIN-1 και FUPOCKET-1. Οι παραπάνω αξιωματούχοι είχαν πρόσβαση σε ευαίσθητους χώρους.

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποκάλυψαν επίσης ότι η κόμμα της Χριστιανικής Δημοκρατίας έστειλε στη Βενεζουέλα τρία οργανωμένα μέλη της για να εκπαιδευτούν στα εκρηκτικά και στις παράνομες επικοινωνίες, όπως την αγορά ενός ασύρματου για 25.000 δολάρια, για την παρενόχληση της Λαϊκής Ενότητας.

Το 1974 ο ερευνητής από τις ΗΠΑ Σέιμουρ Χέρς είχε καταγγείλει σε ρεπορτάζ του ότι η CIA χρηματοδοτούσε μυστικά συνδικαλιστικές απεργίες στη Χιλή για περισσότερους από 18 μήνες, πριν ανατραπεί ο πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Ο Χερς είχε δηλώσει ότι οι πηγές του τον πληροφόρησαν ότι η πλειοψηφία των 8 εκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους της CIA για παράνομες δραστηριότητες στη Χιλή, χρησιμοποιήθηκαν το 1972 και το 1973 για να παρέχουν κεφάλαια και λογιστική υποστήριξη στους αντιτιθέμενους στον Αλιέντε απεργούς.