Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Διαμαρτυρίες κατά του Μισέλ Τεμέρ στη Βραζιλία

Πηγή: Cubadebate
 

Την προηγούμενη Παρασκευή τα κοινωνικά κινήματα της Βραζιλίας οργάνωσαν σε όλη τη χώρα διαδηλώσεις κατά του προσωρινού προέδρου, Μισέλ Τεμέρ, ο οποίος ανήλθε στο αξίωμα μετά την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως πραξικόπημα από πολλούς ξένους ηγέτες.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση στην πόλη του Ρίο ντε Ζανέιρο συγκλήθηκε με το σύνθημα Temer nunca  (*) από τη συλλογικότητα «Μέτωπο Λαός Χωρίς Φόβο» και συγκέντρωσε χιλιάδες υποστηρικτές της πρώην προέδρου.


Ο ηγέτης του Κινήματος Εργατών χωρίς Στέγη (MTST) και συντονιστής του Μετώπου Λαός Χωρίς Φόβο, που συνενώνει καμιά τριανταριά κοινωνικές οντότητες, Γκιλιέρμε Μπούλος, έχει δηλώσει ότι «όσοι πιστεύουν ότι η απόφαση της Γερουσίας θα ειρηνεύσει τη χώρα θα έχουν την απάντηση στους δρόμους», προειδοποιώντας για την εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι διαδηλωτές επικρίνουν επίσης τα πρώτα μέτρα του προσωρινού προέδρου, ανάμεσα στα οποία την κατάργηση υπουργείων όπως της Φυλετικής Ισότητας και των Δικαιωμάτων της Γυναίκας. Η νέα κυβέρνηση της χώρας έχει μεταξύ άλλων κατακριθεί επειδή αποτελείται αποκλειστικά από άντρες, δύο από τους οποίους κατηγορούνται για υποθέσεις διαφθοράς.

Αξίζει να σημειωθεί, όταν εκτός του γεγονός ότι η Ρούσεφ ήταν η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρος, η Βραζιλία δεν είχε ξανά κυβέρνηση χωρίς γυναίκες υπουργούς από την εποχή του στρατιωτικού καθεστώτος των ετών 1974-1979, με πρόεδρο τότε τον Ερνέστο Ζεϊζέλ. Η δεύτερη κυβέρνηση της Ρούσεφ αριθμούσε 6  γυναίκες σε σύνολο 39 υπουργών.

Στην κυβέρνηση Τεμέρ δεν εκπροσωπούνται επίσης οι μαύροι πολίτες, παρόλο που σύμφωνα με απογραφικά στοιχεία του 2010, ο λευκός πληθυσμός δεν αποτελεί πλειοψηφία στη βραζιλιάνικη κοινωνία, με ποσοστό 47,7%. Κατά προσέγγιση οι λευκοί στη Βραζιλία είναι 91 εκατομμύρια, 82 εκ. οι μιγάδες και 15 εκ. οι μαύροι.

 (*) Λογοπαίγνιο με το όνομα του ντε φάκτο προέδρου: «Ποτέ Τεμέρ», αλλά και «Ποτέ Φόβος»