Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Αβάνα: Η μεγαλύτερη εργατική παρέλαση στον κόσμο

Foto: Roberto Ruiz
Susana Gómez Bugallo

Φαντάσου το πλήθος που  βρίσκεται κάθε Πρώτη Μάη στην Πλατεία της Επανάστασης  συμπυκνωμένο σε ένα χώρο. Λοιπόν, αυτό ακριβώς συνέβη αυτή την Παρασκευή στο θέατρο της πρωτεύουσας Lázaro Peña, όπου εκπρόσωποι όλων των συνδικάτων του CTC (Εργατικό Κέντρο Κούβας / Central de Trabajadores de Cuba) συναντήθηκαν για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες της παρέλασης.

Εργαζόμενοι και φοιτητές συζήτησαν με τους ηγέτες τους για  τους στόχους και την οργάνωση της πορείας, και τις διάφορες πρωτοβουλίες όπως, τύμπανα, σημαίες, πανό και πλακάτ κατά την συμμετοχή τους σε αυτήν. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν τα 17 συνδικάτα του CTC καθώς και κοινωνικές και νεολαιίστικες οργανώσεις.


Ο Ulises Guilarte, γενικός γραμματέας του CTC, υπενθύμισε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη κινητοποίηση που οργανώνεται στην χώρα, και ειδικά φέτος, που ο ίδιος ο Ραούλ διακήρυξε το βάρος που δίνεται σε αυτήν. Κάλεσε  κάθε μπλοκ να συμμετέχει με τα πανό και τις σημαίες του και τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο είναι υπεύθυνες για την διαμόρφωση του μπλοκ τους στην παρέλαση.

Τις μέρες που απομένουν μέχρι την επόμενη Πέμπτη θα απαιτηθεί  σκληρή δουλειά για να διασφαλίσουν οι συνθήκες, η επιτυχής μεταφορά και κινητοποίηση μια μεθοδική και επίμονη δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο, δήλωσε ο Guilarte, αναγνωρίζοντας ότι η Αβάνα διαθέτει επαρκή οργανωτική ικανότητα για να διασφαλίσει ότι θα γίνει η μεγαλύτερη παρέλαση στην ιστορία.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της γιορτής στην πρωτεύουσα φέτος, είναι ότι  συμμετέχοντες θα παρελάσουν με τα μπλοκ των 17 συνδικάτων που απαρτίζουν το CTC και όχι ανά Δήμο, όπως συνηθίζονταν τα τελευταία χρόνια, και παραδοσιακά, το κλείσιμο της παρέλασης θα κάνει το μπλοκ της νεολαίας.

Ο Baez Yuniel Pedrera, πρώτος γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας (UJC) στην Αβάνα, δήλωσε ότι το νεολαιίστικο μπλοκ  θα χωρίζεται σε τρία τμήματα: Το πρώτο θα περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, που θα καταδικάζει το σχέδιο επέμβασης “Ζunzuneo”,το δεύτερο τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα επικεντρώνουν στο θέμα της επιστροφής των Πέντε  φυλακισμένων στις ΗΠΑ αντιτρομοκρατών μαχητών και το τρίτο θα είναι το blog των εργαζομένων που θα πορευτεί με το  σχέδιο “Soy Cuba”. To νεολαιίστικο μπλοκ θα φέρει 40 πανο με φωτογραφίες των ηγετών μας,  γιγαντοοθόνη που θα μεταδίδει συνθήματα για την στήριξη της Επανάστασης, γιγαντοπανό με τους Πέντε και χιλιάδες σημαίες των μαζικών οργανώσεων της νεολαίας καθώς και 6000 αφίσες. Οι νεολαίοι θα παρελάσουν με άσπρα, κόκκινα και γαλάζια μπλουζάκια.

Στην κεφαλή της πορείας θα μπει το μπλοκ των 50.000 εργαζόμενων της Υγείας και θα ακολουθούν οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, στην Εκπαίδευση, στους Δήμους και στις Τηλεπικοινωνίες. Στο μπλοκ των Επιστημόνων θα ενσωματωθούν οι συμμετέχοντες από τους Δήμους της πρωτεύουσας και πρώτος θα μπει ο δήμος La Lisa και θα ακολουθήσει το πολιτικό προσωπικό της Άμυνας. Επόμενοι θα είναι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, μαζί με την συνοικία La Ηabana Vieja. Επειτα θα ακολουθεί η Βιομηχανία μαζί με τις συνοικίες Cerro, Cotorro και San Miguel del Padrón, οι Μεταφορές μαζί με την συνοικία Boyeros, η Δημόσια Διοίκηση μαζί με την συνοικία Plaza de la Revolución, το Εμπόριο μαζί με την Centro Habana, η Κουλτούρα μαζί με την Playa, ο Επισιτισμός με το Marianao, η Ζάχαρη με τις  Arroyo Naranjo και Diez de Octubre, η Γεωργία με τις Guanabacoa και La Habana del Este και η Ενέργεια και Εξόρυξη με την Regla.

Ο Δρ Arlety Barrazal Gutierrez, του Συνδικάτου της Υγείας, είπε ότι το μπλοκ τους θα αποτελείται από γιατρούς, νοσηλευτές,  φοιτητές  της Ιατρικής και διεθνιστές που έχουν εργαστεί σε άλλες χώρες μαζί με τις οικογένειές τους.

Οι Εκπαιδευτικοί θα  διατρανώσουν την δέσμευσή τους, όπως και όλοι οι Κουβανοί στην Επανάσταση και άλλα μπλοκ όπως της Κουλτούρας, των Κατασκευών, των Επικοινωνιών και του Τουρισμού, θα διακηρύξουν τον ενθουσιασμό τους για την ιστορική αυτή επέτειο που την αφιερώνουν στον Φιδέλ  επιβεβαιώνοντας την στράτευσή τους στην μάχη για την παραγωγικότητα.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν  τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, Miguel Diaz-Canel, Πρώτος Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβούλιου, Salvador Valdes Mesa, αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβούλιου, η Mercedes López Acea, πρώτη γραμματέας του Κόμματος στην πρωτεύουσα, Rolando Alfonso Borges και Roberto Montesinos, επικεφαλείς Τμημάτων της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, Crespo Yuniasky Baquero, πρώτος γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας, και άλλα συνδικαλιστικά και μαζικά στελέχη.