Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Δημιουργία Αντι-Ιμπεριαλιστικής Στρατιωτικής Διοίκησης του Νότου προτείνει ο Έβο Μοράλες


Ο Βολιβιανός Πρόεδρος έκανε την πρόταση στην εκδήλωση για την 194η επέτειο ίδρυσης των Ένοπλων Δυνάμεων της Βολιβίας.

Την περασμένη Τετάρτη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πόλη Ελ Άλτο για την 194η επέτειο των Βολιβιανών Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρόεδρος της χώρας, Έβο Μοράλες, έκανε μια τολμηρή πρόταση: Να μετατραπεί η Αντί-Ιμπεριαλιστική Στρατιωτική Σχολή (που ιδρύθηκε το 2016) σε "Νότια Διοίκηση" που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Μοράλες επιφορτίστηκε να αναδείξει τον διεθνιστικό χαρακτήρα αυτής της πρωτοβουλίας δεδομένου ότι αυτό το νέο στρατιωτικό όργανο θα είναι "του λαού και για τον λαό, όχι μόνο για τη Βολιβία, αλλά και για τη Λατινική Αμερική και τον κόσμο".

Απευθυνόμενος στους στρατιώτες, ο αρχηγός του κράτους δήλωσε ότι "το μέλλον είναι γεμάτο με νέες απειλές" για την περιοχή. "Παρεμβάσεις, εξωεδαφικά όπλα, οικονομικοί αποκλεισμοί, οικονομικές κυρώσεις και μονομερείς αποκλεισμούς ποινικού και γενοκτονικού πεδίου", ανέφερε, χαρακτηρίζοντας εμφανώς την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Η αντί - Διοίκηση

Στη στρατιωτική δομή των ΗΠΑ υπάρχουν δέκα Διοικήσεις. Η λεγόμενη Νότια Διοίκηση (USSOUTHCO) περιλαμβάνει στην περιοχή της ευθύνης της 31 χώρες της Αμερικής που βρίσκονται νότια της επικράτειάς των ΗΠΑ, από το Μεξικό στην Αργεντινή.

Η Διοίκηση του Νότου, δημιουργήθηκε το 1963 και έχει αποτελέσει ιστορικά ένα από τα εργαλεία παρεμβολής της Ουάσινγκτον στην περιοχή, δίνοντας συμβουλές στις Ένοπλες Δυνάμεις ή υποστηρίζοντας πραξικοπήματα ή άμεσες εισβολές.

Ήρθε να συμπληρώσει το έργο της Σχολή των Αμερικών που ιδρύθηκε στον Παναμά το 1946 και εκπαίδευσε αρκετές γενιές λατινοαμερικάνων στρατηγών στο στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ.

Σε απάντηση, το 2016 η κυβέρνηση της Βολιβίας δημιούργησε την αντιιμπεριαλιστική στρατιωτική σχολή για τους λαούς της Abya Yala με την αποστολή να αλλάξει τον στρατηγικό προσανατολισμό της βολιβιανής στρατιωτικής πολιτικής σκέψης.

Ανακοινώνοντας τη δημιουργία του, ο Μοράλες εξήγησε ότι "μέχρι τώρα υπήρχε ένα σπουδαίο σχολείο, η Σχολή των Αμερικών όπου οι καλύτεροι μαθητές των Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας πήγαιναν εκεί για να αποκτήσουν ιδεολογική συγκρότηση" και διευκρίνισε ότι "αυτό είναι ένα δικαίωμα, το οποίο σεβόμαστε".

“Αλλά τώρα έχουμε και ένα άλλο σχολείο, όχι της αυτοκρατορίας, αλλά του λαού”, είπε και πρόσθεσε τη σημασία της “οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, αλλά και ιδεολογικής απελευθέρωσης”. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, από τότε, απαιτείται η φοίτηση στην αντιιμπεριαλιστική σχολή για να προαχθεί κάποιος στο βαθμό του λοχαγού στον βολιβιανό στρατό.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα δήλωσε ότι "η ουσία των ενόπλων δυνάμεων, ενός κεντρικού κρατικού θεσμού, είναι ο αντιιμπεριαλισμός. Γεννήθηκαν για να αντιμετωπίσουν την αυτοκρατορία και την αποικιοκρατία. Αυτή η ρίζα δεν μπορεί να χαθεί, πρέπει να την εδραιώσουμε, πρέπει να την ενισχύσουμε "

Σε αυτή τη βάση, προτείνεται τώρα μια Διοίκηση που είναι η αντίστοιχη της βορειομαμερικανικής και θα μπορεί, τουλάχιστον, να αποτρέπει τις παρεμβατικές δράσεις της. 

Αν και το πολιτικό κλίμα στη Λατινική Αμερική δεν συνάδει σε μέτρα περιφερειακής ολοκλήρωσης, όπως αυτά που πρότεινε ο Μοράλες, εντούτοις, οι επερχόμενες εκλογές στην Ουρουγουάη, την Αργεντινή και τη Βολιβία θα μπορούσαν να αρχίσουν να διαμορφώνουν μια άλλη τάση.