Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

To Eκουαδόρ θα πρέπει να περιμένει 3 μέρες για να δει αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος στις προεδρικές εκλογές

Πηγή: www.cubadebate.cu

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) του Εκουαδόρ, μέσω του προέδρου του Χουάν Πάμπλο Πόσο, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι συνεχίζεται η διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων και σε τρεις μέρες θα ξέρουμε αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

Στην ανακοίνωση ο Πόσο έδωσε λεπτομέρειες για την πρόοδο της διαδικασίας καταμέτρησης, αναφέροντας ότι έχει ελεγχθεί μέχρι στιγμής το 88,4% των πρακτικών καταμέτρησης, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν 36.279 επικυρωμένα πρακτικά σε σύνολο 41.042.

Ανέφερε επίσης ότι σε σχέση με την καταμέτρηση των ψήφων υπάρχει μια σειρά ενστάσεων, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν στο σύνολό τους πριν εκδοθεί η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του CNE, ένα 5.49% των ενστάσεων αφορούν αριθμητικές διαφορές στην καταμέτρηση, που επηρεάζουν τα αποτελέσματα κατά 1%, ένα 0,30% των ψηφοδελτίων είναι χωρίς υπογραφή του προέδρου και του γραμματέα της εφορευτικής, ένα ποσοστό 2,43% είναι κακής τεχνικής επεξεργασίας (κακό κόψιμο) και ένα 1,45% είναι δυσανάγνωστα. 

Όλες οι ενστάσεις εξετάζονται από τις επαρχιακές εκλογικές επιτροπές. Ο Πόσο από πλευράς του κάλεσε τους υποψήφιους Λενίν Μορένο και Γκιγιέρμο Λάσο σε συνάντηση εργασίας στο CNE, προκειμένου να εξηγήσει λεπτομερώς την διαδικασία. 

Ο λαός του Εκουαδόρ βρίσκεται σε αναμονή για να μάθει αν ο Λενίν Μορένο θα είναι ο νέος πρόεδρος, ή αν αντίθετα, θα γίνει δεύτερος γύρος των εκλογών, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Απρίλη.